NA DANAŠNJI DAN

Rođena Jadranka Stojaković, bh. kantautorica

Njena izvedba pjesme “Što te nema” uvrštena je među deset najboljih evropskih etnopjesama svih vremena

Jadranka Stojaković. vecernji.hr

24.7.2023

Na današnji dan, 1950. godine, u Sarajevu je rođena Jadranka Stojaković, bosanskohercegovačka pjevačica i kantautorica. Jadranka je u Sarajevu počela svoju muzičku karijeru krajem šezdesetih godina prošlog vijeka u grupi „Kombo 6“, a prvi solistički nastup imala je 1968. godine na festivalu “Mladi pjevaju proljeću”.

Od 1988. do 2011. godine Jadranka je živjela i stvarala u Japanu, gdje se, 2009. godine, teško povrijedila tokom nastupa u središtu Toyote. Naime, publika ju je pozvala na bis, a ona se saplela o kablove i pala. Nakon toga se mogla kretati samo uz pomoć kolica ili hodalice. Kada je preživjela razorni zemljotres, koji je pogodio u Tokio u martu 2011., odlučila je da se vrati u BiH.

Bolovala od multiple skleroze

Od 2012. godine radila je kao urednica u muzičkoj produkciji RTRS-a i svojim je velikim iskustvom pomagala talentiranim mladim ljudima. U saradnji s prijateljicom Milkom Čeremidžić napisala je knjigu o svom životnom i stvaralačkom putu naslova “Boje zvuka”.

Ali, kako je bolovala od multiple skleroze, 2014. godine smještena je u dom za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjoj Luci, gdje je provela posljednje dvije godine života.

Jadranke se sjećamo po predivnim šansonama: “Sve smo mogli mi”, “Čarobnjaci”, “Nedovršeni valceri”, “Muzika je svirala”, “Ima neka tajna veza”, “Na drumovima Srema”, “Tijesno doba” i “Vjerujem”, a njena izvedba pjesme “Što te nema” uvrštena je među deset najboljih evropskih etnopjesama svih vremena.

Maču Pikču. intrepidtravel.com

Pronađen Maču Pikču, "izgubljeni grad Inka"

Godine 1911., na današnji dan, američki arheolog i političar Hiram Bingham pronašao je Maču Pikču (Machu Picchu), "izgubljeni grad Inka".

Bingam je od 1906. do 1924. godine organizirao šest ekspedicija po Južnoj Americi. Tako je u Peruu, 24. jula 1911. godine, otkrio ruševine svetog grada Inka - Maču Pikču, smještenog na najvišem dijelu Anda, koji je danas jedno od svjetskih arheoloških čuda i najvećih turističkih atrakcija.

Maču Pikču znači "stari vrh" na kečuanskom jeziku, a nalazi se na 2.400 metara nadmorske visine. Do njega se dolazi vozom iz grada Kusko ili pješice, što traje nekoliko dana.

Grad je sagrađen u 15. vijeku i sve do 1911. godine bio je sakriven od ostatka svijeta. O tačnoj funkciji ovog grada historičari i arheolozi imaju oprečna mišljenja, jedni vjeruju da je Maču Pikču sveto mjesto, a drugi da je bio ljetovalište cara Inka.

UNSECO ga je 1983. godine uvrstio na Listu svjetske baštine.

Aleksandar Dima. laguna.rs

Rođen autor „Tri musketara“

Francuski pisac Aleksandar Dima (Alexandre Dumas), koji se proslavio avanturističkim romanima sa sadržajem iz francuske historije "Tri musketara", „Grof od Monte Krista“ i „Kraljica Margo“, rodio se 24. jula 1802. godine.

Avanturistički i najpoznatiji Dimin roman „Tri musketara“ utjecao je na pisanje historijsko-avanturističih romana u gotovo cijeloj evropskoj popularnoj literaturi.

Ovaj vrsni književnik napisao je više od 300 romana i drama.

Dimi se pripisuju i zasluge za razvoj pozorišta, jer je napisao prvu historijsku romantičnu dramu „Henrik III i njegov dvor“, a 1840-ih godina osnovao je Historijski teatar u Parizu.

Osim romana i drama, Dima je napisao i brojne članke u časopisima te putopisne knjige. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.