KLUPKO SE ODMOTAVA

Vasković: Ranko Debevec nije "igrao" samo s Osmanom Mehmedagićem

Debevec i Osmica osumnjičeni su za ilegalno prisluškivanje sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH

Vasković, Debevec i Osmica. Facebook / Avaz

H. J. I.

28.12.2023

Ranko Debevec, suspendovani Predsjednik Suda BiH, daleko, predaleko je od "dobroćudne osobe" kakvom se predstavljao.

Debevec je duboko involviran u niz nelegalnih, teških kriminalnih radnji, a klupko koje je počelo da se odmotava nakon njegovog hapšenja, mnogo je veće nego je prvobitno izgledalo, piše Slobodan Vasković.

Ilegalno prisluškivanje

Istraga oko Debeveca je tek počela, a, kako stvari stoje u ovom trenutku, ona će se multiplikovati u niz istraga oko nezakonitih poslova suspendovanog Predsjednika Suda BiH koji je "igrao sa svima", a ne samo sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivišim direktorom OSA BiH, sa kojim je uhapšen isti dan (18.12.) zbog ilegalnog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH.

Već sam objavio da je Debevec iz prostorija SIPA-e, kada je doveden na saslušanje, pokušao da prokrijumčari svoj treći, tada skriveni, telefon koji je sakrio od inspektora u donji veš. 

Hapšenje Sebije i Asima

Debevec i Osmica osumnjičeni su za ilegalno prisluškivanje sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, kako bi, na taj način, nadgledali rad na predmetima “Diploma” (Osmica) i “Respiratori” (Novalić i drugi).

Ranije sam već naveo da su i Osmica i Debevec imali svoje ljude u obje institucije, ali je jasno da nikom nisu vjerovali i da su htjeli dodatno da se obezbijede ilegalnim prisluškivanjem.

Plašili su se da ne dođe do hapšenja Osmice, Asima Sarajlića, ali i Sebije Izetbegović, što je vrlo interesantno.

Klupko se odmotava

Osmica i Debevec su u pritvoru, a klupko se odmotava; oko Osmice se već mnogo toga zna, ali sve dosad objavljeno je samo dio, dok će, kada je Debevec u pitanju, otkrića koja slijede biti šokantna.

Uzgred, Osmica sasvim dobro podnosi pritvorske dane, za razliku od svog štićenika i saradnika u nezakonitim poslovima Debeveca.

Ne znam šta o svemu misli Suad Arnautović, član CIK-a BiH, ali sam ubijeđen da intenzivno razmišlja i o Osmici i Debevecu i telefonu i svojoj budućnosti. I znoji se baš. O uzrocima pretjeranog znojenja kada dođe vrijeme, piše Slobodan Vasković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.