MOSTAR

Potpisan ugovor: Jablanički "Granit" dobio koncesiju

Ako strateški partner u roku od šest mjeseci ne izvrši uplatu, koncesija prestaje važiti, kazao ministar

S potpisivanja: Prvi korak - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

9.1.2024

Jablanički "Granit", nekadašnji gigant, koji se od 2009. godine nalazi u stečaju, danas je dobio koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari.

Potpis na ugovor o koncesiji stavili su ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zanin Vejzović i stečajni upravnik „Granita“, Abid Šarić.

"Vlada HNK pružila ruku"

Kako je nakon potpisivanja kazao Vejzović, Vlada HNK je jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za „Granit“. Podsjetio je na to da je jedan od uslova za dobijanje koncesije bio taj da „Granit“ pronađe strateškog partnera.

- Mi smo klauzulom u ugovoru o koncesiji tražili da se koncesija izdaje na 30 godina, ali pod uslovom da u narednih šest mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja je definisana a to je 20,5 miliona KM, a ukoliko do toga ne dođe, koncesija nakon šest mjeseci ne važi - pojasnio je Vejzović.

Rekao je „da je Vlada HNK pružila ruku“ i da je ovo početak.

- Imamo šest mjeseci, pratit ćemo šta se dešava i nastojat ćemo reagovati u trenutku ono kako je najbolje - naveo je on.

Potpisivanjem ugovora, rekao je Šarić, načinjen je veliki korak ka stvaranju preduslova za konačan i, što je najvažnije, efikasan završetak kompletnog stečajnog postupka.

- To će značiti da će „Granit“ u potpunosti zaokružiti i pravno uokviriti svoje poslovanje, svoju egzistenciju i da će ubuduće biti oslonac razvoja, ne samo općine Jablanica, već HNK i cijele BiH jer se radi o potentnom preduzeću sa izuzetnom sirovinom kojom raspolaže. Uspjeli smo preživjeti, uz dosta teškoća, ali cijelo vrijeme poslujemo, 187 radnika je uposlenih u „Granitu“, 90 posto proizvodnje izvozimo u sve zemlje, a najviše u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i to u budućnosti treba biti još bolje i efikasnije uz ulaganja koja je strateški partner obećao - rekao je Šarić.

Redoslijed aktivnosti

Dodao je da je isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi sa ugovorom sa strateškim partnerom, a to je, podsjetimo, kompanija „Lake“ iz Sarajeva u vlasništvu Nedžada Bubice.

- Generalni okvir koji smo dogovorili jeste da ćemo „Granit“ osposobiti u smislu da ima dozvolu za koncesiju i za izvođenje radova, kao i za eksploataciju. Kada se ti uslovi ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro-račun - rekao je Šarić.

Naveo je da je strateški partner priložio garanciju banke, svoj biznis plan, a kazao je da su i do sada značajna sredstva uložili u istraživanja, izradu projekata i snimanje stanja.

- Prema tome, uopće ne sumnjam da će se to uspješno završiti - izjavio je Šarić

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i jablanički načelnik, Damir Šabanović koji je naveo da su u Općini presretni što je konačno došlo do potpisivanja ugovora o koncesiji.

- Dugogodišnji problem „Granita“ je nepostojanje koncesije i stečajni postupak koji je otvoren 2009. godine. Nadam se da je ovo prvi i pravi korak ka rješavanju dugogodišnje agonije radnika „Granita“. „Granit“ je za Jablanicu vrlo bitno preduzeće, uvijek bio jedan od pokretača razvoja i nadam se da će ovaj potpis ugovora i ulazak strateškog partnera omogućiti da se Jablanica razvija u onom segmentu što nam je strateški cilj, a to je izvrsnost u obradi svjetski poznatog jablaničkog kamena gabra - istakao je Šabanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.