EUROMELANOMA 24

Na KCUS-u preventivni besplatni pregledi kože 23. maja

Prema riječima doc. dr. Alena Pilava, v.d. generalnog direktora KCUS, kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze

Klinika za kožne bolesti. KCUS

S. S.

12.5.2024

U sklopu kampanje „Euromelanoma 2024“ ljekari Klinike za kožne i venerične bolesti KCUS, 23. maja 2024. godine besplatno će pregledat građane uz prethodnu najavu u Kabinetu za dermoskopiju. Pacijenti zainteresirani za pregled kože trebaju se javiti svaki radni dan na kontakt telefon (033 298-373) u periodu od 14 do 15 sati.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano prepoznavanje raka kože, ali i otkrivanje osoba sa melanomom ili drugim oblicima malignih tumora kože u ranom stadiju, kao i osoba sa povećanim rizikom za oboljevanje. Budući da je uočavanje promjena na koži moguće na vrijeme otkriti, od velikog je značaja educirati javnost o važnosti redovnog pregleda kože i otkrivanja suspektnih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja potpuna.

Šefica Klinike za kožne i venerične bolesti prof. dr. Emina Kasumagić – Halilović istakla je da KCUS ovu vrstu kampanje provodi već 14 godina u kontinuitetu, a Klinika za kožne i venerične bolesti KCUS je i punopravni član Euromelanoma boarda.

- Pacijenti su veoma osviješteni upravo zahvaljujući ovakvoj akciji. Kampanje kao ova nekome mogu da sačuvaju život. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da više od tri miliona Evropljana godišnje oboli od nekog oblika malignog tumora kože koji je najčešći zloćudni tumor, te sa najbrže rastućom incidencijom od svih malignih tumora. Incidenca melanoma, kao najopasnijeg od svih malignih tumora kože, raste godišnje od 3-7% u ovisnosti od geografskog područja - pojasnila je prof. dr. Kasumagić – Halilović.

Prema riječima doc. dr. Alena Pilava, v.d. generalnog direktora KCUS, kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze, osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji.

- Osnovni zadatak nas medicinskih radnika je da osim što liječimo razne bolesti i da ih preveniramo. Ovakve kampanje pomažu da građanima ukažemo na ranu prevenciju i zaštitu od malignih bolesti. Trebamo da shvatimo koliki je to javno-zdravstveni problem i koliko još toga moramo uložiti kada su u pitanju prevencija i rana dijagnostika, a pogotovo terapija. Važno je da se bolest otkrije ranije, jer su šanse za izlječenje veće. Neophodno je uvesti obavezne screening programe na nacionalnoj razini, te uključiti sve zakonski odgovorne institucije koje mogu pomoći u realizaciji ovako značajnih programa, čiji je cilj zaštita zdravlja svih naših građana - rekao je doc. dr. Pilav, v.d. direktora KCUS. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.