MOSTAR

Dodjeljene diplome sudionicima Nansen modela obrazovanja

Dodjela diploma za osnovnoškolce upriličena je u Osnovnoj školi Ivana Gundulića

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
FENA

4.6.2024

Nansen dijalog centar (NDC) Mostar u utorak je organizirao svečanost dodjele diploma učenicima osnovnih škola koji su uspješno završili program "Nansen model obrazovanja" u školskoj godini 2023./2024.

NDC Mostar implementirao je ovaj model obrazovanja u deset osnovnih i srednjih škola s područja Mostara i Stoca, u Srednjoj školi Stolac, Gimnaziji Mostar, Srednjoj prometnoj školi Mostar, Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj školi Mostar, Osnovnoj školi Stolac, Prvoj osnovnoj školi Stolac, Četvrtoj osnovnoj školi Mostar i Osnovnoj školi Ivana Gundulića Mostar, a aktivno je sudjelovalo oko 200 učenika i 20 nastavnika i profesora iz tih škola.

Dodjela diploma

Dodjela diploma za osnovnoškolce upriličena je u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, a nakon svečanosti organizirano je druženje svih sudionika programa u park-šumi Trimuša.

- Nansen model obrazovanja nije samo edukativni program, već alat za izgradnju zajedništva i razumijevanja među mladima. Ponosni smo što smo imali priliku raditi s ovako motiviranim učenicima i nastavnicima - izjavio je projekt menadžer NDC-a Mostar Vernes Voloder.

Po njegovim riječima, „Nansen model obrazovanja“ predstavlja suvremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama, koji omogućava da djeca koja dolaze iz podijeljenih nastavnih planova i programa, sudjeluju u zajedničkim aktivnostima koje promovira kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržava partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja.

NDC Mostar

- NDC Mostar već duži niz godina zalaže se za uključivanje sadržaja, vrijednosti i metoda Nansen modela obrazovanja u formalni obrazovni sistem kao jedan od važnih temelja izgradnje trajnog i održivog mira u Bosni i Hercegovini – dodao je Voloder.

Alma Čolak, nastavnica biologije u Četvrtoj osnovnoj školi Mostar, koja dugi niz godina surađuje s NDC-om Mostar, protekle školske godine vodila je radionicu "Kultura dijaloga" na kojoj djeca na zanimljiv način uče o komunikaciji, toleranciji te uvažavanju drugog i drukčijeg.

- Za školu je ovo vrlo važan projekt u kojoj učimo i sebe i djecu razvijanju empatije i međuljudskih odnosa. Djeca su uživala u radionicama jer opušteno i zabavno učimo o društvenoj interakciji kroz jednostavne priče - rekla je Čolak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.