SLUČAJ MUREX Novi detalji istrage o pljački i podmetanju požara

Pasoš nestalog čuvara korišten na granici

O. MUJKIĆ
10.10.2018 14:09

Požar podmetnut u centralnom skladištu firme “Murex”

Potraga za Omerom Đikanovićem (43), nestalim radnikom firme “Murex” iz Špionice kod Srebrenika, koja traje već više od 20 dana, i dalje je bez konkretnih rezultata. On je u noći 17. septembra, kad je opljačkana firma “Murex”, u kojoj je podmetnut požar, obavljao poslove čuvara.

Pretraga zgarišta

Kako saznajemo od Admira Arnautovića, portparola Tužilaštva Tuzlanskog kantona, policija je prije nekoliko dana pronašla službeno vozilo firme “Murex”, koje je nestalo nakon pljačke, i ono je trenutno predmet brojnih vještačenja.

- Tokom opsežne istrage utvrđeno je da je pasoš nestalog Đikanovića korišten. Vještačenjem pronađenog vozila i tokom višednevne pretrage zgarišta u centralnom skladištu firme “Murex” istražitelji su došli do određenih tragova i operativnih saznanja o mogućim počiniocima krivičnog djela krađa i podmetanja požara, ali se o njima, radi istrage, još ne može govoriti u javnosti - kazao je Arnautović.

Ni supruga nestalog čuvara ništa ne zna o sudbini svog muža. Kaže da su joj iz policije potvrdili da je njen muž sigurno živ, ali joj nisu mogli reći gdje se nalazi i kakva je njegova sudbina, kao ni o tome je li osumnjničen za umiješanost u ovo krivično djelo ili je žrtva otmice.

  • Đikanović: Nepoznata sudbina
    Đikanović: Nepoznata sudbina

Platio kaznu

Nezvanično je, kaže, saznala da je nekoliko dana nakon njegovog nestanka na Graničnom prijelazu u blizini Višegrada prešao u Srbiju. Do nje su stigle i nepotvrđene informacije da je više puta prelazio granicu te da je na teritoriji Republike Srpske čak platio kaznu za prekršaj u saobraćaju, ali kako za njim nije raspisana potjernica, policija ga nije zadržala.

  • Arnautović: Vozilo na vještačenju
    Arnautović: Vozilo na vještačenju

Višemilionska šteta

U požaru koji je 17. septembra namjerno podmetnut u centralnom skladištu firme “Murex”, pričinjena je višemilionska materijalna šteta. Policija i dalje intenzivno rasvjetljava ovo krivično djelo i traga za nestalim čuvarom.

NA VRH