KONJIC

Gore velike površine šume, uništene dvije kuće

Linija požara mjeri se kilometrima i zahvatila je prostor od Seonice preko Ljesovine, Budišnje Ravni, Čelinske planine, iznad Jasenika i Višnjevica do Rasvara

Izgorjele dvije nenastanjene kuće. PVJ Konjic

Piše: S. Dž. / Avaz.ba

8.4.2020

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic i radnici preduzeća "Šumarstvo-Prenj" angažirani su posljednjih dana u gašenju nekoliko šumskih požara na različitim dijelovima konjičke općine. Najteža situacija danas je na području Mjesne zajednice Neretvica, gdje se požar širi u nekoliko pravaca, kazao nam je pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Husein Hodžić.

- Linija požara se mjeri kilometrima i zahvatila je prostor od Seonice, preko Ljesovine, Budišnje Ravni, Čelinske planine, iznad Jasenika i Višnjevica do Rasvara.


Najteža situacija danas je na području Mjesne zajednice Neretvica. PVJ Konjic

- Situacija je veoma teška. Na terenu su svi pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, a pomažu im i radnici preduzeća "Šumarstvo-Prenj". Da imamo 500 vatrogasaca, bilo bi malo u ovom trenutku, jer je vatrena stihija zahvatila ogromne šumske površine, čak možda i veće nego 2012. godine – naveo je Hodžić

On je kazao da u ovom trenutku nisu u mogućnosti tražiti pomoć iz zraka, jer se svih osam helikoptera nalazi na servisu tako da jedino ostaje gašenje s kopna, agažiranjem većeg broja ljudi i cisterni s vodom.

Otežavajuću okolnost vatrogascima predstavljaju i više temperature zraka, kao i vjetar koji puše i veoma brzo širi vatru. U toku jučerašnjeg dana u selu Ljesovina stradale su i dvije nenastanjene kuće i pomoćni objekti štale.


Vatra se brzo širi. PVJ Konjic

Osim na području Neretvice, požari su aktivni i na drugim područjima općine. Prema riječima Nedima Makana iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo, situacija je teška i u selu Ljuta kod Konjica.

- Vatrogasci i mještani već nekoliko dana pokušavaju ugasiti požar, koji se sada širi prema Zvekuši i selu Spiljani. Također, imamo i požar koji bi mogao prijeći na našu teritoriji sa prostora općine Jablanica, lokalitet Javorik, ali je tu teren nepristupačan za gašenje - kazao je Makan.

Na današnjoj 24. vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite općine Konjic donesena  je naredba da se do daljnjeg zabranjuje paljenje vatre na otvorenom prostoru bez prethodne saglasnosti Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.