BURŽ KALIFA

Najviši neboder na svijetu će dobiti džinovski prsten

Za veličanstveni objekat od 550 metara se navodi da je objekat mješovite namjene koji se sastoji od kuća, javnih i poslovnih blokova

Impresivni prsten oko Burž Kalife. ZNERA SPACE / INSTAGRAM

S. S.

31.8.2022

Dizajniran da bude samodovoljan i održiv, projekat Downtown Circle je spektakularan futuristički koncept koji je zamislila arhitektonska firma ZNera Space. 

Za veličanstveni objekat od 550 metara se navodi da je objekat mješovite namjene koji se sastoji od kuća, javnih i poslovnih blokova. Međutim, najupečatljiviji aspekt prstena je da okružuje najveći neboder na svijetu, Burž Kalifu, i da će obuhvatiti cijeli centar Dubaija u krugu od tri kilometra.

Firma je nedavno objavila slike i prikaze ovog najsavremenijeg dizajna na svojim društvenim mrežama. U njemu je stajalo: "Kao odgovor na dilemu kako gusto graditi uz zadržavanje mogućnosti za život, projekat kruga u centru grada uspostavlja održiv i samodovoljan vertikalni urbanizam. Kao jedinstveni kompleks mega zgrada, ima za cilj stvaranje hiperefikasnog urbanog centra koji vraća životnoj sredini."

Alternativa tradicionalnim zatvorenim društvima i visokim rezidencijama koje se nalaze u većini metropola, predložena struktura oko Burž Kalife bit će podijeljena na manje jedinice kako bi uključila višenamjenske pogodnosti. Da bi putnici putovali od jednog čvora do drugog unutar kruga, flota visećih perifernih modula čini sve što je potrebno. 

Projekat Burž Kalifa također uključuje "Skypark" za rekraciju.  Posjetitelji mogu doživjeti prirodno stanište koje se sastoji od kanjona i biljaka raznolike flore. Jedinstvena interpretacija zelenog ekosistema također se sastoji od močvara, vodopada i tropske vegetacije, pećina, voćaka i cvijeća različitih nijansi i vrsta.

Ideja za Downtown Circle nastala je tokom pandemije kada se promijenio način života ljudi u gradovima i njihovim domovima. Preispitujući uslove života stanovnika nebodera, ovaj dizajn suosnivača ZNera Spacea Najmusa Čoudraja i Nilsa Remesa fokusirao se na život novog doba i koncentrisao se na eksperimentalnu arhitekturu. 

- Razmatrali smo aspekte kao što su odlaganje smeća, proizvodnja hrane, problemi u saobraćaju, zagađenje. Sve smo te stvari spojili i došli do koncepta - rekao je Remes. Vizija kruga nije ograničena samo na futuristički koncept, već se suočava i s problemima okoliša i društvenim ograničenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.