DODJELJUJE JE EU PARLAMENT

Ukrajinski narod dobio nagradu za slobodu Saharov

Narod Ukrajine predstavljali su osnivač dobrovoljačkog korpusa hitne pomoći pod nazivom Tairini anđeli Julija Pajevska, advokatica za ljudska prava Oleksandra Matvijčuk i prognani gradonačelnik okupiranog grada Melitopolja Ivan Fedorov

Evropski parlament dodijelio nagradu narodu Ukrajine. Printscreen

H. J. I.

14.12.2022

Narod Ukrajine primio je u srijedu godišnju nagradu Evropskog parlamenta Saharov za slobodu misli u čast svoje borbe protiv ruske invazije.

- Ne postoji niko više zaslužan za ovu nagradu - rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na skupu s predstavnicima ukrajinskog društva koji su primili nagradu u ime naroda zemlje.


Prošle godine nagradu dobio Navaljni

- Za sve one Ukrajince koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Za sve one Ukrajince koji ustaju i bore se za ono u šta vjeruju - rekla je Metsola.

Nagrada, koja nosi ime pokojnog sovjetskog disidenta Andreja Saharova, dodjeljuje se svake godine od 1988. pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava i osnovne slobode.

Prošle godine nagrada je dodijeljena zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom zbog njegovih napora da ospori vlast ruskog predsjednika Vladimira Putina. Parlament je u oktobru proglasio ovogodišnje pobjednike.

Narod Ukrajine predstavljali su osnivač dobrovoljačkog korpusa hitne pomoći pod nazivom Tairini anđeli Julija Pajevska, advokatica za ljudska prava Oleksandra Matvijčuk i prognani gradonačelnik okupiranog grada Melitopolja Ivan Fedorov.


Oružje, sankcije i pravda

- Veoma je simbolično da ove godine hrabri narod Ukrajine dobije Saharova jer ljudi imaju mnogo veći uticaj nego što mogu zamisliti - rekao je Matvijčuk, koji je zajedno sa Fedorovom zatražio više oružja za Ukrajince.

- Treba nam nekoliko stvari. Treba nam oružje, sankcije i pravda, a zatim oporavak - kazao je on.

Nagrada se daje u vidu novca u iznosu od 50.000 eura, koja će biti podijeljena predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.