NAJAVIO MINISTAR ODBRANE

Poljska će imati najjaču vojsku u Evropi

Ove godine će se na teritoriji zemlje pojaviti Abrams, tenkovi HIMARS, korejski analozi HIMARS Chunmoo, avioni FA-50

Sa jedne od ranijih vojnih parada u Poljskoj. AP

A. K.

14.1.2023

Od početka invazije na Ukrajinu Poljska je označena kao "prva linija odbrane" ruske agresije na Evropu.

U intervjuu za poljske medije, ministar odbrane ove zemlje Marius Blazak (Mariusz Blaszczak) najavio je rapidan rast vojne moći Poljske.

Talas migranata

Rekao je da će se nastaviti sa vojnom podrškom Ukrajini, kako bi se, uprkos svom gostoprimstvu Poljaka, ipak izbjegao novi talas migranata.

- Bit ćemo najjača vojska u Evropskoj uniji, štaviše, već možemo da čitamo u stranoj štampi da gradimo najjaču vojsku u Evropi. Podložni smo kritikama opozicije. Vjerujem da se oni koji nas kritikuju i ismijavaju, ne štete Poljskoj - rekao je za TVP Info.

On je dodao da poljska vojska nikad nije bila jaka kao danas, a pomoću novih odredbi koje su donesene ona će biti još jača. 

Prve isporuke Patriota i turske bespilotne letelice Bayraktar ​​ stigle su u Poljsku 2022. godine.

Podržati Ukrajinu

Ove godine će se na teritoriji zemlje pojaviti Abrams, tenkovi HIMARS, korejski analozi HIMARS Chunmoo, avioni FA-50, helikopteri poljske proizvodnje AV101 PZL Svidnik, modularni sistemi malokalibarskog naoružanja Groti, i još jedna serija korejskih tenkova K2 i K9 ACS, naveo je on.

Objasnio je da je Poljska na putu da stvori vojsku od 300.000 ljudi. Prema njegovim riječima, krajem prošle godine oružje je posjedovalo 164.000 Poljaka. Poređenja radi, 2015. godine taj broj je iznosio tek 95 hiljada.

On je objasnio, da cilj vlade nije samo da ojača poljsku vojsku, već i da podrži Ukrajinu, čija je kritična infrastruktura pod vatrom.

- Poljaci su veoma gostoljubivi, jer su prihvatili milione izbeglica, ali ako se sljedeći talas migracija može spriječiti, onda to mora da se uradi podrškom Ukrajini, obezbjeđivanjem protivvazdušnih i protivraketnih instalacija, a to je upravo ono što SAD rade - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.