RUSIJA OPET PRIJETI

Medvedev: Ne isključujem upotrebu nuklearnog oružja

Cijela Ukrajina će gorjeti, poručio je Medvedev

Dmitrij Medvedev. AP

H. J. I.

4.2.2023

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije rekao je da će isporuka naprednijeg američkog oružja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije, a mogla bi izazvati i nuklearni odgovor.

- Gorjet će cijela Ukrajina koja ostaje pod vlašću Kijeva - kazao je Medvedev u pisanom intervjuu s novinarkom Nadanom Fridrikhson.

Oružje većeg dometa

Ona je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti postao jedan od najistaknutijih "jastrebova" nakon ruske invazije na Ukrajinu, bi li upotreba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju na pregovore s Kijevom.

- Rezultat će biti upravo suprotan. Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu to tvrditi - odgovorio je Medvedev.

Pentagon potvrdio slanje raketa

Pentagon je jučer saopćio da je nova raketa dvostruko većeg dometa od dosadašnjih u paketu američke vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2.175 milijardi dolara.

- Ne postavljamo si nikakva ograničenja i ovisno o prirodi prijetnji, spremni smo koristiti sve vrste oružja. U skladu s našim doktrinarnim dokumentima, uključujući Osnove nuklearnog odvraćanja - rekao je Medvedev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.