UDARAC ZA PUTINA

Bugarska dobila proeuropsku vladu

Bivši premijeri i suparnici Bojko Borisov (Gerb) i Kiril Petkov (CC) odlučili su svoje neslaganje ostaviti po strani

Parlament Bugarske. Twitter

D. H.

7.6.2023

Bugarski parlament jučer je potvrdio proeuropsku vladu koja je rezultat teških pregovora dvije najveće stranke, nakon više od dvije godine nestabilnosti i pet izbora u toj siromašnoj balkanskoj zemlji.

Nova vlada, uglavnom sastavljena od stručnjaka na čelu sa znanstvenikom Nikolajem Denkovom, bez teškoća je dobila potvrdu parlamenta u kojem ima 132 od 240 zastupničkih mjesta. Denkov, u šezdesetim godinama, bivši ministar obrazovanja kojeg je izabrala liberalna reformatorska koalicija CC/BD, bit će na premijersko dužnosti devet mjeseci.

Dogovor zamalo propao

U radu će mu pomagati bivša evropska povjerenica Marija Gabriel, koju je predložila konzervativna stranka Gerb. Četrdesetčetverogodišnja dužnosnica će voditi resor vanjskih poslova dok u martu 2024. ne preuzme kormilo vlade.

Dvije političke snage, izjednačene na parlamentarnim izborima 2. aprila, objavile su 22. maja da su postigle dogovor kojim je prekinuta politička kriza kakva nije viđena od pada komunizma 1989. Dogovor je poslije zamalo propao pošto su u javnost dospjeli snimci koji otkrivaju tvrdokorno neprijateljstvo između dva tabora.

Ali, bivši premijeri i suparnici Bojko Borisov (Gerb) i Kiril Petkov (CC) odlučili su svoje neslaganje ostaviti po strani zbog katastrofalnog stanja u kojem se našla ta zemlja, članica EU i NATO-a.

Žele reformirati pravosuđe

Povezuje ih proeuropsko stajalište u vezi s ratom u Ukrajini, premda je zemlja, duboko podijeljena, povijesno bliska Moskvi. Njihova se politika, dakle, mora distancirati od politike prijelaznih vlada koje u mandatu predsjednika Rumena Radeva, poznatog rusofila, nisu htjele slati Kijevu direktnu vojnu pomoć.

Potonji je u parlamentu kritizirao tu koaliciju pozivajući je "da ne izdaje državne interese". Među prioritetima nove vlade je glasanje o proračunu koji kasni zbog političkih svađa. Ministrom financija i europskih fondova imenovan je Asen Vasilev, školovan na Harvardu.

Nova vlada želi uz to reformirati pravosuđe kako bi se bolje borila s korupcijom i postavila si je cilj čim prije ući u eurozonu i u prostor slobodnog kretanja Schengen. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.