USLIJEDILE OSUDE

U Švedskoj će danas ispred džamije spaliti Kur'an

Turska je krajem januara obustavila pregovore sa Švedskom o prijavi za članstvo u NATO-u

Rasmus Paludan. Saednews.com

A. O.

28.6.2023

Švedska policija dopustila je da se danas ispred džamije u Štokholm održi mali protest na kojem će organizatori pokidati Kur'an i spaliti ga, što bi moglo dodatno zakomplicirati kandidaturu Švedske za ulazak u NATO, piše Reuters.

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je napetosti s Turskom, čiju podršku Švedska treba dobiti za ulazak u Sjevernoatlantski pakt.

Sudovi poništili odluke

Ranije je švedska policija odbila nekoliko zahtjeva za proteste protiv Kur'ana, ali sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

Policija je objavila da iako to "može imati vanjskopolitičke posljedice", sigurnosni rizici i posljedice povezani sa spaljivanjem Kur'ana nisu takve prirode da bi se zahtjev trebao odbaciti.

Očekuje se da će samo dvoje ljudi protestovati u protestima, prema štokholmskoj policiji, uključujući organizatora Salvana Momiku (Salwana), koji se u nedavnom novinskom intervjuu opisao kao irački izbjeglica koji želi zabraniti Kur'an.

Obustava pregovora

Turska je krajem januara obustavila pregovore sa Švedskom o prijavi za članstvo u NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desne političke stranke, zapalio primjerak Kur'ana u blizini turske ambasade u Štokholmu.

Paludan ne bi trebao učestvovati u današnjem protestu.

Arapske zemlje osudile spaljivanje Kurana

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kur'ana u januaru. Turska ambasada u Štokholmu nije bila dostupno za komentar.

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) ranije danas je rekao da njegova zemlja i dalje želi pristupiti NATO-u prije ili na summitu u Vilniusu sljedećeg mjeseca, iako nije sigurno da će to do tada moći učiniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.