ZAVRŠENO GLASANJE

Parlament Španije: Socijalisti dobili kontrolu nad Kongresom

Socijalisti su uspjeli postići dogovor sa manjinskim strankama, uključujući i katalonsku separatističku stranku Junts o tome da podrže Armengol

Veliko slavlje u parlamentu Španije. AP

D. R.

17.8.2023

Zvaničnici u Španiji su pristupili formiranju parlamentarnih tijela, te su na današnjem glasanju izabrali i predsjednicu Kongresa, odnosno Donjeg doma Parlamenta Španije.

Uprkos rezultatima izbora koji nisu išli u korist Socijalističkoj radničkoj partiji kojom predsjedavaja aktuelni premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez), Socijalisti su uspjeli postići dogovor sa manjinskim strankama, uključujući i katalonsku separatističku stranku Junts o tome da podrže Fransinu Armengol (Francinu Armengol) kao predsjednicu Kongresa Parlamenta Španije.

Armengol je na današnjem glasanju dobila ukupno 178 glasova, odnosno podršku Socijalista, ljevičarske koalicije Sumar, baskijskih stranaka PNV i Bildu, katalonskih partija ERC i Junts te galicijske stranke BNG.

S druge strane, kandidatkinja Narodne stranke (PP) Cuca Gamara osvojila je 139 glasova, a veliko iznenađenje predstavljala je činjenica da desničarski Vox nije glasao za Gamaru.

Veliko slavlje

Nakon što je Armengol izabrana za predsjednicu Donjeg doma parlamenta, uslijedilo je veliko slavlje lijevo orijentiranih stranaka u parlamentu koje su ovaj čin i ranije ocijenili kao veliku pobjedu na putu ka formiranju vlade.

Nakon glasanja, španski mediji izvještavaju kako je najveću pobjedu u cijeloj priči zapravo odnio predsjednik Juntsa i nekadašnji katalonski predsjednik Čarls (Carles) Puidgemont koji je uslovio svoju podršku Sančezu i ljevičarima sa nekoliko zahtjeva.

Kako se navodi, podrška Juntsa postignuta je najvjerovatnije i u zamjenu za nove mjere koje promoviraju upotrebu katalonskog jezika u španskom parlamentu te stvaranje posebnog odbora zaduženog za istragu nadzora nad katalonskim separatistima.

- Da je Junts odbio podržati Armengol i umjesto toga dozvoli desničarskom kandidatu da predsjedava parlamentom, to bi vjerovatno ubilo Sančezove liderske ambicije i osudilo Španiju na nove izbore - piše Politico.

Novi mandat

Glasanje u parlamentu implicira da bi Sančez mogao dobiti parlamentarnu podršku i za novi mandat. Trenutnu situaciju u parlamentu te činjenicu da su ljevičarski kadrovi postavljeni na čelo Kongresa i Senata, Sančez će vjerovatno ponuditi kao argument tokom sastanka sa kraljem Felipeom VI koji će se održati naredne sedmice.

Na ovom sastanku, kralj i premijer će razgovarati o tome da se upravo Sančez imenuje za mandatara nove vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.