REPORTAŽA

Kapadokija: Zemlja lijepih konja

Drevni stanovnici Kapadokije, osim površinskih, u mekanim vulkanskim stijenama izgradili su brojne podzemne gradove

Kapadokija. avaz

14.10.2023

Bajkovitu Kapadokiju, čije ime u prevodu znači “zemlja lijepih konja”, smještenu u srcu turske regije Anatolija, posjetila je novinarka “Dnevnog avaza” i uživala u nestvarnoj ljepoti tog krajolika. Ne postoje riječi kojima bi se vjerodostojno opisali i dočarali veličanstveni prizori stijena, tornjeva i vrhova neobičnih oblika koji se uzdižu ka nebu, a podsjećaju na površinu Mjeseca.

Najstariji dokazi o nastanjivanju Kapadokije potječu iz 6. vijeka prije nove ere, u velikim trojezičnim natpisima dvojice perzijskih vladara, Darija Velikog i Kserksa I.

Administrativni centar Kapadokije je Kajseri, a cijela regija zauzima površinu od 80-ak kvadratnih kilometara, smještenu između tri ugašena vulkana – Erdžijes, Guldag i Hasandag, koji su ispuštanjem lave prije više miliona godina formirali prirodni fenomen po kome je Kapadokija poznata u cijelom svijetu. 

Muzej na otvorenom Goreme. avaz

Muzej Goreme

Impozantne kolone stijena čudesnih oblika i zadivljujući pejzaž Kapadokije, osim vulkanske lave, oblikovali su vjetrovi i kiše, ali je pečat ostavila i ljudska ruka. Drevni stanovnici Kapadokije, služeći se najprimitivnijim oruđima, klesali su mekane stijene, nazvane “tufa”, gradeći u njima svoje domove.

U bizantsko doba su u tim stijenama izgradili i crkve i kapelice s do danas očuvanim freskama na zidovima, stubovima i kupolama. Prema mišljenju historičara, ovo je prva manastirska zajednica na svijetu.

Najljepše stijene čine jednu od najvećih atrakcija Anatolije - Muzej na otvorenom Goreme, koji sačinjavaju planinski grebeni, doline i vrhovi zvani “bajkoviti dimnjaci”, a fascinantan je i kameni dvorac Učhisar.

Kameni dvorac Učhisar. avaz

Podzemni gradovi

Drevni stanovnici Kapadokije, osim površinskih, u mekanim vulkanskim stijenama izgradili su mnogo podzemnih gradova, povezanih tunelima, od kojih je najveći Derinkuju, površine desetak kvadratnih kilometara.

Mi smo posjetili Kajmakli, koji je nastao između 6. i 10. vijeka, a sastoji se od osam spratova, od kojih su četiri dostupna za posjetioce. U tom nevjerovatnom gradu nalaze se sve prostorije koje su bile potrebne za normalan život ljudi - spavaće sobe, kuhinja, ostave, vinarija, crkva, groblje, štale za životinje… Sve prostorije su povezane uskim tunelima i impresivnim ventilacijskim sistemom koji omogućava dotok svježeg zraka i u najdublje spratove.  

Urgup je posebno lijep noću. avaz

Zemlja vina

Više od milion turista iz cijeloga svijeta godišnje posjeti Kapadokiju, a osim prirodnih atrakcija, poznata je po proizvodnji i izvozu vina, jer je tlo ove regije veoma plodno i pogodno za voćnjake i vinograde. U Urgupu, gradiću smještenom u srcu Kapadokije, svake godine u oktobru održava se poznati međunarodni festival vina.

Poput većine kapadokijskih gradića, Urgup je izgrađen na strmim zidovima doline u području s velikom koncentracijom jedinstvenih prirodnih formacija. Urgup je i najmoderniji turistički centar Kapadokije pa se u njemu nalaze brojni hoteli i restorani, a najatraktivniji su smješteni u stijenama.

Kapadokiju treba doživjeti, jer nije slučajno proglašena jednom od najljepših svjetskih atrakcija, a časopis “Nacionalna geografija” uvrstio ju je među 10 destinacija u svijetu koje se moraju posjetiti. Ne samo krajolik, nego i tajnoviti podzemni gradovi Kapadokije, a posebno nezaobilazni let balonom s pogledom koji ostavlja bez daha, oduševljavaju posjetioce stotinama godina. Nezaboravna avantura je i jahanje konja, kojima se organizirano mogu obići sve znamenitosti ovog čuda prirode.

Čaroban prizor izlaska sunca u Kapadokiji. avaz

Balonom iznad Kapadokije

Najveća, ali i najskuplja turistička atrakcija u Kapadokiji je let balonom iznad veličanstvenog i nestvarno lijepog krajolika. Otprilike 150 balona šarenih boja, koliko je dozvoljeno da lete istovremeno, čine jedan od najsavršenijih prizora.

Uoči svitanja, dok je još mrak, baloni se počinju “buditi”, kako bi poletjeli prije izlaska sunca, jer prve sunčeve zrake koje se naziru iza čudesnih stijena pojačavaju doživljaj bajkovitog predjela iz balona. Let traje otprilike jedan sat, a završava zdravicom uz šampanjac i dodjelu medalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.