FORUM U DAVOSU

Zelenski pozvao na ujedinjenu frontu Zapada protiv Rusije

Ukrajina će nastaviti borbu, ali bez finansijske pomoći Rusija će moći osvojiti Ukrajinu, rekao je Zelenski

Volodimir Zelenski. AP

H. J. I.

17.1.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u Davosu Zapad na ujedinjenu frontu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina te da osnaži svoju podršku Kijevu da Moskva ne bi pobijedila u ratu.

Zbog oklijevanja Zapada u pomoći Ukrajini i straha od eskalacije rata s Rusijom gubi se vrijeme, a to bi moglo produžiti sukob za nekoliko godina, rekao je Zelenski na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zamrzavanje sukoba

- Putin ustvari utjelovljuje rat. On se neće promijeniti. Mi se moramo promijeniti. Moramo se promijeniti do nivoa da ludilo koje živi u glavi tog čovjeka ili bilo kojeg drugog agresora ne pobijedi - kazao je ukrajinski predsjednik i dodao: 

- Ukrajina će nastaviti borbu, ali bez finansijske pomoći Rusija će moći osvojiti Ukrajinu. A čim Rusi osvoje Ukrajinu, uslijedit će rat između Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Rusije.

Gotovo dvije godine nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, Zelenski je rekao da se snažno protivi zamrzavanju sukoba na trenutnim linijama.

- Putin je predator koji nije zadovoljan smrznutim proizvodima - rekao je ukrajinski čelnik.

Članstvo u NATO-u

Zelenski je također, na sastanku s čelnikom zapadnog odbrambenog saveza, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, ponovio zahtjev svoje zemlje za članstvom u NATO-u.

Zelenski je rekao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u švicarskom zimovalištu Davosu kako očekuje da će NATO ove godine donijeti odluke koje će njegovu zemlju približiti ulasku u vojni savez, prenosi agencija dpa.

Ukrajinski je čelnik izvijestio Stoltenberga o situaciji na prvoj ratnoj liniji, navodi se u saopštenju iz ureda Zelenskog.

Također je istaknuta važnost jačanja sistema protivzračne odbrane Ukrajine u svjetlu nedavnog ruskog granatiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.