KOLUMNE

Bajramske strepnje

Komentar dana

Faruk VELE

3.10.2014

Blagdani su vrijeme kada imamo priliku pogledati sebi u oči i analizirati "znakove pored puta" na koje nailazimo u turbulentnoj sadašnjici. Ovogodišnji Kurban-bajram važno je vrijeme za promišljanje budućnosti Bošnjaka. Posebno jer će u ovom mjesecu biti održani opći izbori na kojima ćemo, svi zajedno, odlučivati o sudbini naše jedine BiH.

Između mnogih, Bošnjaci moraju shvatiti nekoliko ključnih poruka. Međubošnjačko jedinstvo o kojem toliko slušamo ovih dana jeste važno, ali ono mora biti zasnovano na iskrenim osnovama i pod pretpostavkom da cijeli narod i država imaju šanse za bolju budućnost.

Ne možemo biti jedinstveni na način da ćemo do samouništenja podržavati vlast, odnosno cijeli jedan sistem, koji je proizveo 550 hiljada nezaposlenih, milion gladnih, na desetine hiljada mladih koji s fakultetskim diplomama tumaraju Bosnom, dok će podobni jastrebovi spremni napadati sve koji nisu na liniji njihovih šefova i one koji kritiziraju nesposobnu vlast.

Zarad budućnosti svoje djece ne možemo podržavati vlast iza koje su ostale uništene fabrike, uništeni životi brojnih naših ljudi iz "Hidrogradnje", "Dite", "Zraka"... uplakani roditelji šehida, borci koji ne znaju kako preživjeti do narednog mjeseca... To je isti sistem iza kojeg su ostajali i leševi službenika države, komandanata koji su ubijani pod nikad nerazriješenim okolnostima. To je vlast koja ne može riješiti ni problem pasa lutalica, a kamoli da se može uhvatiti ukoštac s ozbiljnim reformama.

Ovaj narod, koji nije blećak, znat će prepoznati licemjere, one koji mašu maramicama vjere i nacionalnog jedinstva da bi sakrili svoje dvodecenijske lopovluke. Bez toga, Bošnjaci i BiH klizit će ka destrukciji čiji je konačan ishod neizvjestan. No, ako vam je dobro, onda ništa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.