KOLUMNE

Vrhunac licemjerja

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

24.7.2015

Federalni premijer Fadil Novalić, komentirajući jučerašnje usvajanje Prijedloga zakona o radu, izjavio je da ovo rješenje nudi mnogo veća prava i više socijalne pravde uposlenicima od prethodnog.

Nahvalio je Novalić novi zakon, ubjeđujući pri tome radnike da je dobra vijest i to da bi najniža plaća od 370 KM mogla, što omogućavaju nove odredbe zakona, biti i niža.

Tobože za radnike zabrinuti Novalić kaže da će novi zakon sada izjednačiti „povlaštene“ zaposlenike u javnom sektoru s onima u realnom.

Da je u ovom slučaju riječ o čistoj manipulaciji vlasti i vrhuncu Novalićevog licemjerja,  govori i činjenica da, ako su premijer i njegovi prethodnici imali namjeru dijeliti pravdu, onda su to mogli učiniti i bez izmjena postojećeg zakona, koji vlasti nisu poštivale.

Jer da jesu, danas bi iza rešetaka bili oni koji su kršili elementarna prava radnika ne isplaćujući im plaće, doprinose, onemogućavajući im odlazak u penziju i maksimalno ih iskorištavajući.

Sve je to zabranjivao i postojeći zakon, a koliko ga je Novalić bio spreman poštovati, govore skoro svakodnevni radnički protesti ispred zgrade Vlade FBiH.

I sada, kada u želji da sačuva svoju fotelju, Novalić, koji nije prošao mukotrpno iskustvo radničkog preživljavanja i uprkos sindikalnom negodovanju zbog novog zakona, pokušava ubijediti radnike da ne vjeruju svojim očima i iskustvu nego njemu!

No, radnici koji su itekako svjesni da, ako su poslodavci zadovoljni vladinim rješenjima, kao što je slučaj s ovim najnovijim, to je uvijek na njihovu nesreću i štetu, jasno su poručili premijeru da će slanjem novog Prijedloga zakona o radu poslati direktno i njima poziv na proteste.

Teško je povjerovati da će Novalić, koji je nedavno najavljene proteste rudara spriječio preko leđa građana, i ovaj put uspjeti naći rješenje najnovijeg rebusa koji je ispremetao bez dozvole radnika, u kojima odavno tinja nagomilana nepravda.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.