KOLUMNE

Sezona predstava

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

21.9.2015

Subotnja svađa bh. političara u Banjoj Luci na konferenciji povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma u prvi plan je ponovo izbacila podjele i različita stajališta predstavnika vlasti. Gotovo cjelodnevno zasjedanje proteklo je u napadima i negiranju Milorada Dodika države BiH. 

Umjesto da se na ovom skupu pozabave suštinskim problemima Dejtonskog sporazuma koji se dugo smatra „luđačkom košuljom“, a zbog čega najdirektnije ispaštaju prvenstveno građani, bh. političari su otvorili novu sezonu predstava i međunarodnoj zajednici i javnosti. 

Naravno da se u ovakvom ponašanju prepoznaje dugogodišnja matrica prema kojoj funkcioniraju vlasti u BiH. Tako su i ovu priliku iskoristili da najnovijom svađom u vezi sa starim stavovima o Dejtonu zamagle svoj nerad i nesposobnost. 

Jer, u nedostatku rješenja koje bi okončalo, primjerice, problem više od pola miliona nezaposlenih u zemlji, ili nahranilo onih više od milion koji žive na ivici siromaštva, ili pak osigurali više i redovnije penzije, političari na vlasti redovno potežu nacionalna pitanja kao svoje jedine adute u ličnoj promociji i dobivanju i ostanku na vlasti. 

Pri tome zaboravljaju da su građani sve svjesniji da niti BiH može nestati, jer tako kaže Dodik, a niti bi je od, ne daj Bože, takvog scenarija spasili oni što se sada verbalno obračunavaju s njim. 

Za BiH se bori tako što se štite i poštuju njen Ustav, unapređuje rad njenih institucija i osigurava vladavina prava. U tom slučaju je opstojnost BiH kao države neupitna. I, tačka. Baš kako je poentirao neki dan prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH govoreći o obavezi poštivanja Ustava!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.