KOLUMNE

Čekajući čudo

Komentar dana

Fahir KARALIĆ([email protected])

22.9.2015

Ko bi rekao čuda da se dese... Opet nam je malo nedostajalo da se čudo desi i da poteče nafta i u BiH. Nažalost, čuda se rijetko dešavaju kad im se nadamo, pa će priča o eksploataciji nafte u BiH, najvjerovatnije, ostati samo bogat san. 

Crnog zlata, sudeći prema istraživanjima još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, u BiH ima u znatnim količinama. No, to ne znači da je i iskoristiva, s obzirom na to da mnogo toga ovisi gdje i na kojoj se dubini nafta nalazi te je li eksploatacija ekonomski isplativa.

Zbog toga je i svjetski naftni gigant "Shell" s Vladom FBiH još 2011. godine potpisao Memorandum o saradnji s namjerom da dobije koncesiju za istraživanje nafte i plina u našoj državi. Kada se očekivala realizacija dogovora, sve je, čini se, palo u vodi. Predstavnici „Shella“ nedavno su najavili raskidanje memoranduma. 

Šta je pisalo u memorandumu, je li postojala ozbiljna namjera „Shella“, jesu li zakazali nadležni u BiH, kao što to po običaju biva, ili je cijela priča bila samo nova zanimljiva predstava za javnost, za sada nije poznato, prije svega jer u Vladi FBiH još ne žele pričati o razlozima za raskidanje memoranduma. 

Iskustva nas uče da se mi čudima ne trebamo nadati. Bosna i Hercegovina ima toliko prirodnih resursa, koje je mnogo lakše eksploatirati nego naftu, da bismo, kada bismo ih iskoristili, mogli svi živjeti kao šeici. Problem je u tome što, očito, ne znamo to iskoristiti. 

Ima nafte u BiH, sigurni su svi stručnjaci. Ali, ima i vode, resursa po kojem smo među bogatijima u Evropi. Nažalost, zbog neznanja onih koji bi je trebali iskorištavati, ne samo da uvozimo vodu i struju nego se suočavamo i sa stalnim redukcijama pitke vode. Znaju to ovih dana možda najbolje Sarajlije. Kiša pada, a slavine su suhe.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.