KOLUMNE

Posni mandati

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected])

23.10.2017

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected]

O navikama naših političara je valjda sve rečeno. S jedne strane nalaze se oni koji neprestano galame i zavađaju sve oko sebe, s druge su oni koji ponekad nešto kažu, i to samo kada to treba da unovče, a na trećoj strani je ona manjina koja pošteno i uradi. Najbrojniji su oni koji šute i ama baš ništa ne rade.

Toliko toga je napisano o aktivnostima poslanika na svim mogućim i nemogućim nivoima. Računali su novinari nebrojeno puta koji su poslanici aktivni, a koji neprestano spavaju. Sabirala su se poslanička pitanja, a zbir je uvijek bio isti - samo su pojedini „lajali“, dok je većina tišinom branila svoje naknade.

Članovi bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope prošle godine su redom, osim Damira Arnauta, bili „ćutolozi“. Mladen Bosić (SDS), Milica Marković (SNSD), Senad Šepić (SDA), Bojana Krišto (HDZ) popravili su ove godine skor, koji je prošlog ljeta bio katastrofalan, ali odmah ide pitanje - je li to zato što se bliže izbori?

Prema podacima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Borjana Krišto prošle godine nije bila ni na jednom od 54 glasanja, dok je ove godine 41 put stiskala dugmiće „za“ i „protiv“. Ako neko za godinu s nule dođe do 41, to znači da su izborne liste već počele da se sastavljaju.

Mogu li političari u BiH uraditi bilo šta mimo izbornog ciklusa i daleko od ličnog interesa? To su hamletovska pitanja na koja niko, čini se, nema odgovor. Moramo li čekati izborne godine da dobijemo komad asfalta ili da dođe do povećanja plaća koje su prije toga ionako smanjene?

Bit će da se političari jednom u mandatu „mrse“. Sve ostalo je kod njih posno.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.