KOLUMNE

Osvrt s američke verande: Nije lako s Rusima

Piše: Erol AVDOVIĆ

24.2.2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov mi je 28. septembra 2014. godine, odgovarajući na pitanje kako Moskva vidi približavanje zapadnog Balkana NATO savezu, rekao da Rusija to doživljava kao "pogrešnu i provokativnu" politiku. Ove je sedmice u Beogradu Lavrov izjavio da Rusija podržava "samostalan, nezavisan i višesmjerni kurs Srbije".  

Dakle, malo tamo - malo ‘vamo. I ta je izjava došla u trenutku neke međunarodne slabosti i novog kolapsa sirijskih pregovora, u trokutu između Moskve, Teherana i Ankare.

Balkanska čorba

Srbiji se iznova šalje slična poruka, samo drugačije upakovana, da se odluči između dvije stolice: hoće li na Zapad u EU, kako se deklarira, i što podržavaju Brisel, Berlin i Vašington, ili će malo i na Istok? Čemu se raduju Putin, a možda čak i Erdoan. Rusi su baš maheri da dodaju bibera u ionako paprenu balkansku čorbu.

Naravno, svaka riječ koju Lavrov izgovori sada, kao i prije tri i po godine u Njujorku, važna je za Bosnu, jer BiH je posljednji talac srbijanske vanjske politike na Balkanu. Nije joj puno lakše sada, kad se iz tih kandži izvukla Crna Gora. I kada to ovog ljeta vjerovatno uspije i Makedoniji, ako se dogovori o svom državnom imenu, pa Grčka otključa NATO kapiju za Makedonce.

Ne biti u NATO-u u takvom balkanskom okruženju zapravo znači biti bar na pola u ruskim rukama.

- U Evropi vlada nezdrava situacija - kaže Lavrov. I zato su, rekao je, krivi Evropljani i Amerikanci, jer guraju NATO “sve dalje na istok”. Rusija će se zbog toga “usprotiviti svakom pokušaju” da se zaobiđu i prekrše Dejtonski sporazum i Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244 o Kosovu.

Početkom godine, zahvaljujući Mariji Zaharovoj, koju poznajem još od dana kad su ona i njen šef, tada ambasador Rusije u UN-u, službovali u Njujorku, opet sam na istom mjestu dobio priliku da pitam nešto Lavrova - šta misli o ideji američkog kongresmena Tarnera (Mike Turner) o organiziranju “Dejtona 2”.

- Mislim da Bosna i njena državnost ne bi izdržali reviziju “Dejtona” - ogovorio mi je kratko.

Priznao je da nije ni pogledao prijedlog o reviziji Dejtonskog sporazuma koji je pokrenut u američkom Kongresu, u uredu (samo) jednog kongresmena. A zašto bi, kad je “Dejton” ovakav kakav jeste postao važna poluga ruske politike na Balkanu.


Lavrov: Svaka riječ koju izgovori važna je za Bosnu

Novi početak

Vjerujem da je tada, dok se nešto drastično ne promijeni na međunarodnoj sceni u onom odgovornom dijelu javnog diskursa koji barata činjenicama, a ne tuđim neznanjem i neobaviještenošću, definitivno pokopana ta igrarija o nekoj novoj “američkoj konferenciji” o BiH. Na kojoj bi se trebala pozitivno riješiti bosanska situacija, onako “bez Rusa”, po demokratskim principima i u skladu s univerzalnim vrijednostima, uključujući i ljudska prava. Koja ne bi smjela biti instrument geostrategije, kako je to jednom priznao Zbignjev Brežinski (Zbigniew Brzezinski), siva eminencija američke vanjske politike. Teško je zaista s Rusima!

Negdje smo se izgubili u sigurnosnom i vrijednosnom prostoru koji se prepliće nakon 11. septembra, kao što su pretumbani i prioriteti.

Reklo bi se da je i naziv ovogodišnje Minhenske konferencije "Do ponora i nazad" dokaz tome. Na njoj je izdato i upozorenje kako je međunarodni poredak nad rubom ponora, od koga nas dijeli samo jedan pogrešan korak. Pred nama je dilema: hoće li najmoćnije države, koje su ovaj svjet stvorile na ruševinama Drugog svjetskog rata i porazu fašizma, možda iz ličnih interesa zajednički “sabotirati” taj, svoj poredak (kako je javnost izvjestio i ambasador BiH u Berlinu Željko Janetović).

Onomad sam intervjuirao Saru Bedenbau (Sarah Bedenbaugh), jednu od tri autora (uz Damira Marušića i Damona Vilsona - Wilson) onog čuvenog izvještaja “Atlantskog savjeta” o novoj američkoj strategiji na Balkanu. Taj je papir, prošlog novembra, digao veliku prašinu, jer je “najavio” (novo) stalno prisustvo američkih vojnika u tom djelu svijeta. A to, također, spada u tumačenje svijeta u kome Rusi kao da ne postoje.

- Rusija je glavni kočničar na Balkanu. Moskva neće propustiti nijednu priliku da se upetlja i pokvari poslove Zapada, čak i ako Rusi ne nude bolju alternativu u odnosu na EU, ali i na NATO. No transparentnost je oduvijek bila najbolji protuotrov - utješna je bila na kraju Bedenbau.

Zato ćemo kao nikad prije, bez uvijanja, morati otvoreno o svemu! Bez transparentnosti i razotkrivanja istine u kojoj, ruku na srce, to srce malo koga boli za Bosnom, bez obzira što se nekima još omakne izjava u tom stilu, nema pomoći za BiH i njen komšiluk.

Drugo je pitanje treba li nam uopće novi početak i trebamo li uvjek počinjati ispočetka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.