KOLUMNA

Korleoneova doktrina

Erol Avdović

Piše: Erol AVDOVIĆ

18.3.2018

One koji ovo čitaju valja odmah upozoriti da je ova kratka kolumna za nas koji volimo Ameriku, a ne za cinike koji ne razumiju, a prave se da znaju, ili samo za one koji se po inerciji plaše američke sile, osluškujući njene slabosti! Ovo je za zabrinute kako očuvati zbirku naših sloboda i prava pohranjenih u američku riznicu vrijednosti, ali namijenjenih za sve ljude širom svijeta, kako već važi kad je zlatni standard u pitanju. Ne bi valjalo kada bi to, po svom šnitu, krojili Kina ili Rusija, a vala ni Turska.  

 

Neki novi klinci

 

Ima jedna knjiga, napisana upravo iz tog straha, koja bi zbog toga trebala postati referentno štivo za evropske političare, kao što je mnogima postao (istoimeni), možda i najvažniji holivudski film “Kum” Frensisa Forda Kopole (Francis Coppola). Riječ je o političkoj knjizi „Kumova doktrina” koju je 2009. godine objavio Princeton University Press. U njoj se američka vanjska politika tumači kroz tri škole, metaforično povezane za ona tri sina ostarjelog mafijaškog kuma (Marlon Brando) - Sonija, Tomija i Majkla.

Oni, prisjećamo se, različito misle u kom pravcu treba nastaviti poslovnu imperiju (porodica Korleone) dok otac leži u bolnici izrešetan od protivničkog klana. Soni bi odmah u rat, jer njegov je karakter “prvo pucaj, pa onda pitaj”. U knjizi je to upoređeno s Bušovom administracijom, koja je nakon 11. septembra 2001. napala Afganistan i Irak, od čega još svi imamo krvavi nos; Afganistan je najduži američki rat u modernoj povijesti - mnogo duži od Vijetnama. 

Saga o prošlosti, prema “Korleoneovoj doktrini”, nastavlja se: Drugi kumov sin, Tom, advokat je, pa bi sve rješavao pregovorima i diplomatskim nadmudrivanjem, “liberalno centristički”. A treći, Majkl (Al Pačino - Al Pacino), zadržao bi i snagu oružja da, zlu ne trebalo, odgovori silom, ali on uvažava i argumente ostalih. Spreman je i da sasluša, jer shvata da su se u komšiluku pojavili “neki novi klinci” s novim pravilima, koji također jurišaju na (američki) tron. 

Svi se sjećamo i kada na kraju drugog dijela “Godfathera” Majkl obećava da će se porodica Korleone kao filantropi legalno izboriti za Bijelu kuću i postati stanovnici na toj adresi. Naravno, svaka sličnost sa stvarnim akterima je sasvim slučajna! 

Nakon svega, američki kritičari se slažu da je “Kumova doktrina” izvanredna politička knjiga, koja govori o padu američke globalne moći, na šta mnogi u Vašingtonu još žmire ne želeći to priznati. Ali, zato oni koji moraju itekako promišljaju našu demokratsku budućnost pod opakom prijetnjom totalitarnih i populističkih trendova. 

Mičel: Zaobišao je proći Bosnom kroz gradove

Politički superrealizam

Odjednom je i za Balkance ovaj politički udžbenik izbio u prvi plan: jedan od njena dva koautora je aktuelni zamjenik američkog državnog sekretara Ves Mičel (Wess Mitchell) – (drugi je Džon Halsman - John Hulsman). Mičel je onomad obišao Prištinu, Beograd i Skoplje, a zaobišao proći Bosnom kroz gradove. No, sve se odlično uklapa u taj najživlji superrealistički pogled na američku budućnost u tom dijelu svijeta. Izostajanje BiH na mapi prve Mičelove balkanske turneje također odgovara “novom” pragmatizmu, po kojoj će se bosanska dejtonska zavrzlama riješiti tek onda kad se slože kockice između Srba i Albanaca, kao što se već uveliko slažu domine u Makedoniji i Crnoj Gori. I kad Rusi, zbog niza okolnosti, budu prisiljeni popustiti.

Osim ekonomskih interesa, ovo je borba za našu “američku” dušu (spomenuti skup sloboda i prava), čije je boravište i široki pojas Balkana, sve do Turske. A bez toga nema novog političkog superrealizma, nasuprot, već ohabane Bizmarkove realpolitike.

Solidarnost i saosjećanje među nama (kako moral opisuje (Šopenhauer), bez obzira na nacionalne “razlike”, nasuprot personalnih animoziteta koje razvijamo prema onima koje ne volimo - što nam se često potkrada pod pojmom “moralnosti” (Oskar Vajld), pitanje je na koje mora odgovoriti svaka poštena familija.

Treba argumentima zaustaviti opake rođake zanesene da što više otmu očevog, djedovog, babinog naslijeđa - na račun drugih, nezainteresiranih, “glupih”, onemoćalih (nenaoružanih) bratića; to ne može biti (nova) paradigma budućnosti.

Lijepo i korisno, dakle, po onim najvažnijim balkanskim drumovima se prošetao Ves Mičel, da bi u skoroj budućnosti otvorio i preostala, bosanska bespuća. Umalo da zaboravim: Mičel je političku znanost doktorirao u Berlinu, klešući ispravnu viziju na američkom Institutu za geostrategiju “Zbigniew Brzezinski”. A kažu mi i da je naprosto opsjednut tražeći rješenje za Rusiju. Njegovu novu knjigu s nestrpljenjem očekujemo ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.