KOMENTAR DANA

Buridanov SDP

Nikšić, Komšić i Kojović znaju da ne mogu uzeti i jare i pare, a ni sami sigurno nisu djevice Marije

Fadil Mandal. Arhiv

Piše: Fadil Mandal

22.12.2018

Koliko su stranke ljevice sposobne da vode proces formiranja skupštinskih većina bez SDA i da li neke od njih samo javno prizivaju vlast, a tajno sve rade da nastave grickati poslaničke mandate u ugodnoj opozicionoj zavjetrini? 

Na ova pitanja još nema pouzdanog odgovora. Iskustva iz ne tako davne prošlosti sugeriraju oprez i SDP-u, kao najjačoj ljevičarskoj stranci, ali i njegovim potencijalnim partnerima.    

Lagumdžijina Alijansa za promjene neslavno je završila kratkotrajnu vladavinu od 2000. do 2002., a u udžbenicima iz politologije kao primjer političkog sunovrata navodi se izborni krah SDP-a 2014., nakon što je ta stranka prethodno zabilježila veliku izbornu pobjedu 2010. godine, izdala ostale opozicione stranke i pala u zagrljaj SDA.

Proteklog oktobra SDP nije trijumfovao, ali je, skupa sa svojim derivatima, Demokratskom frontom i Našom strankom, dobio dovoljno mjesta u parlamentima da može činiti okosnicu vlasti.

Čak su te tri stranke osnovale i Bosanskohercegovački blok, pretenciozno nazvano udruženje stranaka koje, barem prema toku pregovora u posljednja dva mjeseca, nisu tako čvrste u odluci da prave vlade bez SDA, bez koje se može, a energično odbijaju vlast sa HDZ-om ili SNSD-om, bez kojih se ne može praviti vlast ni na federalnom ni na državnom nivou.

Pritom se, posebno DF i Naša stranka, drže za nos dok sjede sa strankama koje su dobile solidnu podršku birača upravo na žestokoj kritici SDA, poput Naroda i pravde, A-SDA ili PDA, i nazivaju ih otpacima.

Znaju i Nermin Nikšić i Željko Komšić i Peđa Kojović da prema postojećoj ustavnoj konstrukciji BiH ne mogu uzeti i jare i pare, a ni sami sigurno nisu djevice Marije. Nešto se mora žrtvovati u ime - kako to ljevičari vole reći - viših ciljeva.

U suprotnom, postoji realna opasnost da neodlučna ljevica, koja je do sada nekako preživljavala kao rijeka ponornica, na kraju doživi sudbinu Buridanovog magareta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.