KOMENTAR DANA

Izborni cunami

Ovo je samo prvi korak na putu ka drugačijoj BiH i test svima

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Al. B.

18.11.2020

Dok je pažnja javnosti usmjerena na prebrojavanje glasova u Ilijašu, dok se čeka da glasovi putem pošte osujete pokušaje izbornog inžinjeringa u Srebrenici, a kandidati širom BiH sa sugrađanima dijele zahvalnost ili ogorčenje zbog vlastitih rezultata, pitanje je jesmo li kao društvo svjesni promjena koje su donijeli ovogodišnji lokalni izbori!?

Pad nacionalnih stranaka tamo gdje su imale adekvatnu opoziciju, a posebno u velikim bh. gradovima, značajan je korak naprijed za budućnost svih građana ove zemlje.

Istina, birači su kaznili krivce za trenutno stanje u zdravstvenom sistemu, dilere respiratora i druge opreme, ali jesu li konačno spoznaje o duboko ukorijenjenoj korupciji, općoj propasti, stranačkoj podobnosti i sve otvorenijoj bahatosti “lidera” postale važnije od zaštite tobožnjih nacionalnih interesa, ugroženosti jednih od drugih, tužbi i referenduma, kojima su nas godinama zasipali, ponajviše pred izbore?

Koliko je važno da se odbrani volja naroda i preuzme vlast u svim općinama, pa i onima koje su važnije i od deset drugih, još je, čini se, važnije da se front mladih, obrazovanih, uspješnih pojedinaca, a takvih je bilo na listama svih stranaka, zadrži na okupu.

Da pojedinačna razočarenja izbornim rezultatom iz politike ne otjeraju mnoge koji mogu biti dio jedinstvenog fronta u borbi protiv višedecenijskog tavorenja u prošlosti, nacionalizmu, mržnji i nazadovanju.  

Jer ovo je samo prvi korak na putu ka drugačijoj BiH i test svima koji su na osnovu takvih obećanja dobili povjerenje građana. Glasovi birača uzburkali su bh. more, a sada od izabranih zavisi hoće li cunami na općim izborima 2022. saprati i više nivoe vlasti ili će valovi promjena biti razbijeni i oslabljeni dok stignu do obale. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.