KOMENTAR DANA

Otvorena vrata

I dok je još početkom godine vakcina postala svedostupna, Sarajlije su dočekale dan kada će početi masovna imunizacija

"Zetra" će otvoriti vrata. Agencije

Piše: Ema Maslo

27.7.2021

Samo sabura. I dok je još početkom godine vakcina protiv koronavirusa postala svedostupna civilizacijska tekovina, Sarajlije su konačno dočekale dan kada će početi masovna imunizacija.Zetra” će, kako je najavljeno, otvorenih vrata dočekati građane starije od 18 godina koji bez prethodne najave mogu doći i primiti „AstraZenecu“.

Ostalo je viška ovih sadaka-doza, a dolaze i novi kontingenti te su nadležni u Kantonu Sarajevo reagirali i otvorili vrata “Zetre” za sve koji se do sada nisu vakcinisali u Srbiji, a (odskora) ni u Hrvatskoj. Prioriteti su postali i novinari, vatrogasci, policajci, obrazovni kadar...

Ipak, ovo je pomak u borbi s pošasti koja je odnijela mnoge živote, naročito ako se prisjetimo katastrofalnih poteza federalnih vlasti u procesu nabavke vakcina.

Podsjetit ćemo samo na apel premijera Fadila Novalića „pomozite mi, dajte ideju kako da nabavimo vakcine“.

Ema Maslo. Avaz

Prethodno su njegov stranački šef Bakir Izetbegović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković poručivali da se ne usuđuju krenuti u nabavku vakcina zbog „Respiratora“ i cijele afere koja je završila optužnicom protiv Novalića.

Činjenica je da su, kada je masovna vakcinacija protiv COVID-19 u pitanju, vlasti u Bosni i Hercegovini u potpunosti zakazale, zbog čega je naša zemlja na začelju liste prema broju imuniziranih u Evropi.

Novalić nas je, svakako, uvjeravao da vakcine nije nabavljao da ne budemo pokusni kunići.

Izbori nas očekuju naredne godine, ko zna, možda će nas tokom kampanje uvjeravati i da je uštedio milione šaljući nas na brigu komšijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.