KOMENTAR DANA

Bosanski Brensoni

I dok drugi putuju u svemir, naši su dobacili do Pazarića, pa još to nazivaju nekim velikim dostignućem

Nova linija od Željezničke stanice u Sarajevu do Pazarića. Avaz

Piše: Nermin Demirović

10.8.2021

Turistički letovi u svemir u organizaciji kompanije milijardera Ričarda Brensona (Richard Branson) vratili su se u prodaju prošle sedmice po „paprenim“ cijenama. Izleti u utrobi letjelice „SpaceShip Two“ mogu se kupiti za 450.000 dolara po osobi.

Nije baš da je cijena približna, jer za putovanje novim vozom od Željezničke stanice u Sarajevu do Pazarića i nazad, treba izdvojiti 4,80 KM, ali je zato ushićenje, u najmanju ruku, jednako.

Baš kako je Brenson odletio u svemir, tako je slavodobitno svita iz Vlade Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Edin Forto, putovala za Pazarić. Sve je podsjećalo na otvaranje pruge Brčko – Banovići. Možda su izostali nešto malo zastava i koja prigodna parola na lokomotivi, ali slaviti možemo. Od sada je život u Kantonu Sarajevo sasvim drugačiji, mnogo bogatiji.

Ovaj vrhunski događaj, kako ga nazivaju u Vladi Kantona Sarajevo, ne samo da je izazvao podsmijeh građana, jer takva pompa za voz koji će povezati dvije sredine udaljene nešto više od 20 kilometara, nije ništa drugo nego politikantstvo.

I dok drugi putuju u svemir, naši su dobacili do Pazarića, pa još to nazivaju nekim velikim dostignućem. Još jednom se osjećamo jadno - kako jad može izbiti samo u ovoj našoj državi.

Ali i ovo je dobro - kako smo navikli da nam bude - šta bi tek bilo da je voz išao do, kako se to nedavno moglo čuti od vladajućih, „Jelaha u Krajini“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.