LIČNOST DANA

Marko Atila Hoare: Prijateljstvo i podrška

Svaka njegova reakcija, izjava, tekst privuku pažnju javnosti na ovim prostorima

Piše: Al. B.

31.8.2021

Hoare: Ovaj dio svijeta, naročito BiH, posebno mu je zanimljiv. Agencije

Marko Atila Hoare (Attila) ugledni je britanski historičar i jedan od rijetkih istraživačkom, naučnom radoznalošću motiviranih svjetskih stručnjaka u toj oblasti kojima je ovaj dio svijeta, a naročito BiH, posebno zanimljiv. Kroz niz naučnih radova bavio se nedavnom historijom BiH, otporom agresiji i genocidom.

U Srebrenici se desila kulminacija genocidnog procesa koji je započet 1992. godine, stav je profesora Hoarea. Svaka njegova reakcija, izjava, tekst privuku pažnju javnosti na ovim prostorima.

Za razliku od većine intelektualaca u BiH, Marko Atila Hoare ne libi se komentirati i aktuelne događaje, pa u svjetlu ukupnih historijskih i društvenih odnosa dati preporuke narodu koji se, kako kaže u jednoj svojoj izjavi, pokušavao braniti od genocida, a danas i od “elemenata” iz susjedstva koji nastavljaju zagovarati podjelu BiH.

Marko Atila Hoare rođen je u Londonu 6. avgusta 1972. godine. Diplomirao je na Univerzitetu „Cambridge“ 1994., a doktorirao na Univerzitetu „Yale“ 2000. Rat ga je u BiH zatekao kao studenta historije. Živio je i radio u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Autor je četiri knjige iz različitih perioda historije naše zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.