KOMENTAR DANA

Gdje su pare

Koliko god da izvuku novca od poreznih obveznika, u konačnici im neće biti dovoljno

Fadil Novalić predstavio "najveći budžet u historiji". Avaz

Piše: Danijal Hadžović

1.4.2022

Fadil Novalić i njegova Vlada FBiH ponosno su predstavili "najveći budžet u historiji" u iznosu od 5,6 milijardi KM. Uporedo s rekordnim budžetom, porezni obveznici u FBiH su u 2021. godini uplatili rekordnih 5.628.326.769 KM javnih prihoda, što je u odnosu na 2020. godinu rast za 485.696.092 KM.

Neko bi zaključio - odlično, ne znači li ovaj rast budžetskih prihoda pravi trenutak da se rastereti realni sektor i smanje nameti, prije svega izuzetno visoki doprinosi koje poslodavci i ekonomisti godinama ističu kao jednu od glavnih kočnica za razvoj. Čini se kao "win-win" situacija. S jedne strane imate dovoljan priliv prihoda koji možete iskoristiti da, s druge strane, realnom sektoru omogućite da i on više novca zadrži u ekonomiji smanjenjem nameta.

No, ne i ako ste vlast. Naime, uporedo s budžetom, Novalićeva vlada je još jednom pokušala (pa privremeno povukla) progurati svoj novi zakon o porezu na dohodak i doprinosima. Vlada predlaže rješenja s "neutralnim" efektom, što znači da bi procent poreznih prihoda koji se ubire ostao zapravo isti (iako je Udruženje poslodavaca FBiH napravilo izračun koji je pokazao da bi sveukupno dodatnih 1,5 posto država uzimala sebi). Reforma koja to nije podrazumijevala bi da se smanjenje doprinosa kompenzira dizanjem poreza na dohodak na 13 posto i oporezivanjem čitavog niza sada neoporezovanih stavki, od toplog obroka do dividende.


Danijal Hadžović. Avaz

Koja je logika da vam novac ostave u jednom džepu, a da ga potom izvuku iz drugog džepa?

Logika je što trenutne vladajuće garniture, pri svakoj fiskalnoj politici, najprije vode računa o tome kako da napune budžet. Logično, jer budžetski novac omogućava podmirivanje uhljebljene stranačke klijentele, kupovinu socijalnog mira, političke manipulacije i povećavanje moći vlastite oligarhije. Koliko god da izvuku novca od poreznih obveznika, u konačnici im neće biti dovoljno. A da li su, s druge strane, ti porezni obveznici od rekordnih naplata s kojima se vlasti fale vidjeli ikakvu opipljivu korist? Koliko smo vidjeli novih puteva, škola, bolnica?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.