KOMENTAR

Bakirov brat

Državljanima Srbije i Turske omogućeno da granice obje zemlje prelaze s važećom ličnom kartom

Ema Maslo

Redžep Tajip Erdoan i Bakir Izetbegović

Foto: Arhiva


Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je omogućeno državljanima Srbije i Turske da granice obje zemlje prelaze s važećom ličnom kartom.

Kako je navedeno, protokol je dogovoren s ciljem unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba, što će značajno poboljšati ekonomske i druge odnose dvije zemlje, koji su i sada više nego odlični.

Ovo je samo još jedan u nizu primjera konkretne podrške i pomoći na relaciji Erdoan (Erdogan) - Vučić, odnosno suprotstavljene percepcije bratskih i kumovskih odnosa Erdoan - Izetbegović.

Statistički, Turska znatno više ulaže u Srbiju, kroz jačanje infrastrukture, robne razmjene, izgradnju velikih fabrika, dok su, s druge strane, turske investicije u Bosnu i Hercegovinu najvećim dijelom realizirane kroz projekte TIKA-e, Direkcije za vakufe, te drugih vladinih i nevladinih organizacija.

No, i pred izbore Bakir će, po ustaljenoj tradiciji, intenzivirati svoje kontakte s kumom kojem je njegov otac ostavio u amanet BiH.

I neće se Bakir, kao što nije ni dosad, boriti za običnog čovjeka u trenucima jedne od najvećih političkih, ekonomskih i sigurnosnih kriza, već će s Erdoanom, kao i dosad, dosezati za zajedničkom, slavnom prošlošću i bratskim odnosima velike Turske i ove naše državice kojom vladaju iste nakaze od rata pa do sada.

I zato je važno da taj običan čovjek izađe na izbore i bori se za sebe, da glasa za sistem koji će mu donijeti uređeniju svakodnevicu, a ne vladare koji godinama ponavljaju iste mantre, dok nam djeca bježe iz zemlje glavom bez obzira.

NA VRH

Podijeli članak na