KOMENTAR DANA

Briselske noći

Slikanje, kafa, ručak, deset pauza, večera, spavanje i nazad kućama

Pitanje je samo kome je trebao ovaj sastanak - EU ili BiH. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

16.6.2022

Bosanskohercegovački političari, ne svi, ali većina, boravili su za vikend u Briselu. Bili i dogovorili se da će se poštovati suverenitet i Ustav BiH. Slikanje, kafa, ručak, deset pauza, večera, spavanje i nazad kućama.

Među njima je bio i Milorad Dodik. Negator genocida. Čovjek koji 15 godina teži tome da podijeli BiH i političar koji je jedini stao uz agresora Vladimira Putina te nije osudio invaziju na Ukrajinu. Nije i neće. To zna cijeli svijet.

Pitanje je samo kome je trebao ovaj sastanak - EU ili BiH.

Sati pregovora, povuci-potegni, neki zadovoljni, pojedini ljuti, narodu ništa nije jasno. Ni potpisa na sporazum, osim časne pionirske da će ga poštovati. Mačku o rep i sporazum u državi koja ne brine ni o čemu, a kamoli o ispraznim sporazumima bez bilo kakve garancije i odgovornosti.

Put u Brisel nije ponudio ama baš ništa. Osim što je, možda, pokazao da su probosanske snage u nečemu bile složne. Uz poruku da su za EU, drugo ništa novo. Sve viđeno i isprazno.

Petnaest osoba je boravilo u Briselu i spiskane su desetine hiljada maraka. Neki su išli tamo o svom, a drugi o državnom trošku. Neki su čak vodili i supruge, ali o tome nekom drugom prilikom.

Suština je jedna. Bh. građanima je dosta ispraznih obećanja, kojekakvih sporazuma, ali i lažnih političkih briga.

U državi u kojoj je litar ulja skoro šest KM i litar dizela 3,61 KM, u zemlji u kojoj građani jedva sastavljaju kraj s krajem, nikoga nije briga za sporazume, pogotovo za političare koji su se opet svađali, neki i psovali, ali prije svih za one koji 30 godina govore jedno, a rade drugo.

Svi su za EU integracije, samo što nam je EU, uz ovakvo neodgovornu vlast, svakim danom sve dalje…


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.