KOMENTAR DANA

"Lijeva" gradonačelnica

Jesu li tolike nebuloze Karić zaista posljedica političkog neiskustva ili možda njena svjesna politika s kojom je populizam dobio sasvim novi izgled

Našla se na meti brojnih osuda i kritika. Facebook

Piše: Ema Maslo

27.5.2023

Opstruiranje izbora prekaljenog političkog vuka Bogića Bogićevića i njegovo odustajanje nakon blamaže koja mu je priređena doveli su 2021. godine mlađahu, zbunjenu SDP-ovu kadrovsku rezervu Benjaminu Karić na čelo glavnog grada Bosne i Hercegovine. A ovih dana upravo je rad Gradske uprave Sarajeva tema u cijeloj državi.

Prvenstveno zbog hapšenja SDA-ovog bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake. Osim brojnih malverzacija tokom njegovog mandata, informacije iz istrage otkrivaju i sve političko-mafijaške opstrukcije oko izbora Bogićevića za gradonačelnika, nakon čega je Benjamina dobila povjerenje SDP-a i preuzela tu funkciju.

A s druge strane, aktuelna gradonačelnica našla se na meti brojnih osuda i kritika zbog dodjele priznanja radikalu Nihadu Aličkoviću iz „AntiDayton pokreta“, povezanog sa SDA, koji je, između ostalog, slao prijetnje i davao ultimatume visokom predstavniku i poznat je po prevarama i brojnim skandaloznim izjavama koje su uglavnom išle u prilog Bakirovoj stranci.

Ema Maslo. Avaz

I naivno, dječije, Benjamina je pokušala relativizirati političku ozbiljnost tog čina i davanja nagrada predstavnicima „AntiDayton pokreta“. “Lijeva” gradonačelnica daje priznanje ekstremnom desničaru, donosi odluke koje u ekstremno suprotnom pravcu korespondiraju sa SDP-om i ljevičarskom ideologijom i – samo njoj nije ništa sporno.

Ovim posljednjim zatvorila je cijeli krug nebuloza i neozbiljnosti koje sebi ne bi smio dopustiti gradonačelnik tako velikog grada. A sa svom njom, onako slatkom, nježnom, simpatičnom i optimističnom, postavlja se pitanje jesu li tolike nebuloze gradonačelnice Karić zaista posljedica političkog neiskustva ili možda svjesna politika s čijim je dolaskom populizam dobio sasvim novi izgled.

Od „postavljanja-ploče-bolje-da-nije“ za žrtve na Kazanima, grljenja s Draškom Stanivukovićem, bespotrebnog i pomalo morbidnog smješkanja i glumljenja simpatičnosti tokom obilježavanja svake godišnjice masakra u našem gradu, nastupa Lidije Bačić, seljakanja kralja Tvrtka po Sarajevu, za sve je Karić imala slatko i umiljato opravdanje.

Na sve ovo ne postoji ni reakcija ljevice, njene stranke, čija je i potpredsjednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.