LIČNOST DANA

Milojko Spajić: Sudar različitih svjetova

Istoga dana kada prima u posjetu Džejmsa Obrajana, koji daje podršku Crnoj Gori, Spajića je brutalno izvrijeđao Igor Dodik

Spajić: Prozapadna politika umjesto anahronog puta u prošlost. R.R. / ATAImages / PIXSELL

20.2.2024

Novi crnogorski premijer Milojko Spajić, koji je na čelo crnogorske vlade izabran nedavno, obećao je da će ova država, osim čvrstog koraka ka EU i s već postignutim članstvom u NATO-u, brzo postati evropski Singapur.

On je ovo izjavio prilikom jučerašnjeg prijema pomoćnika državnog sekretara SAD za evroazijska pitanja Džejmsa Obrajana (James O’Brien), koji je pohvalio crnogorsko rukovodstvo na čvrstom putu Crne Gore, koja je, kako je kazao, jak partner NATO saveza, te je snažno podržao Crnu Goru na putu ka EU.

I dok je crnogorski premijer Spajić govorio o tome da je Crna Gora veoma uspješno zatvorila najviše pregovaračkih poglavlja za prijem u EU i reprizi singapurskog uspjeha, istovremeno se u medijima pojavio Igor Dodik.

On je na platformi X napao Spajića, kojem se ranije divio, tvrdeći da je isti dobio „amneziju“ jer je kazao kako je dan RS neustavan.

Još gore, mlađi Dodik ga je direktno optužio za „gubitak identiteta“ i stavova za koje se zalagao te mu poručio da njime „rukovode dvije strane ambasade, a ne narod, što se, sigurno, neće dobro završiti“.

Upravo u istom danu podrške SAD Crnoj Gori i želje da se ona singapurski razvija – što je politika budućnosti u regionu – pojavio se anahronizam mladog Dodika i pokušaj vraćanja Crne Gore u politiku prošlosti, politiku sukoba, miješanja u unutrašnje stvari susjednih država i sukobljavanja na anahronim temama prošlosti.

Inače, 36-godišnji Spajić je obrazovanje stjecao u Japanu na Osaka i Saitama univerzitetu. Zvanje magistra stekao je u Francuskoj na HEC Paris, koji je, prema ''Financial Timesu'', broj jedan škola u Evropi za finansije. Nakon toga osnovao je svoj startup i radio u Tokiju i Singapuru, u globalnoj bankarskoj grupaciji ''Goldman Saks''. U vladi Zdravka Krivokapića bio je ministar finansija i socijalnog staranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.