LIČNOST DANA

Virdžil van Dajk: Ikona ere

Donio Liverpulu jubilarni trofej u Liga kupu

Van Dajk: Strijelac gola. AP

26.2.2024

Fudbaleri Liverpula su nakon produžetaka pobijedili Čelzi (1:0) i osvojili Liga kup, svoj prvi trofej u sezoni, a za to je najzaslužniji bio sjajni Virdžil van Dajk (Virgil van Dijk). Popularni „Redsi“ su u ovo finale ušli i više nego desetkovani zbog povreda brojnih zvijezda koje nisu bile u stanju pomoći.

Kao i mnogo puta u prošlosti, Van Dajk je preuzeo svu odgovornost i povukao svoju ekipu. Defanzivac po vokaciji je u nekoliko navrata zaustavljao opasne protivničke napade, a onda je došla i 118. minuta rovovske bitke u finalu Liga kupa, kada je i pokazao svoje napadačke sposobnosti.

Nakon ubačaja iz kornera Nizozemac je ostao sam na desetak metara od gola i sjajno plasiranim udarcem matirao je nemoćnog golmana Čelzija za erupciju slavlja na kultnom Vembliju.

Era Liverpula kakvog poznajemo polako se bliži kraju. Odlazi njemački stručnjak Jirgen Klop (Jurgen Klopp), a s njim i atomski fudbal Liverpula, kao i mnoge zvijezde.

Među igračima koji će mijenjati sredinu naljeto spominje se upravo i Virdžil, ali ovaj trenutak će zauvijek ostati urezan u sjećanju kako njegovom tako i navijača velikana s Enfilda, kao dan kada je Nizozemac donio svojoj ekipi deseti, jubilarni trofej Liga kupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.