KOMENTAR DANA

Možemo li bolje?

Sarajevo je još jednom pokazalo da zna i može organizirati velike događaje

S jučerašnjeg Red Bull Showruna. E. Tihak

10.6.2024

U Sarajevu je održan "Red Bull Showrun“, a hiljade ljudi su imale priliku da uživaju u jedinstvenom spektaklu. Prvi put u našu državu došao je bolid Formule 1, a njime je upravljao legendarni Dejvid Kultard (David Coulthard).

Sarajevo je još jednom pokazalo da zna i može organizirati velike događaje.

Pitanje koje se javlja jeste zašto toga nije bilo ranije, ali i zašto se u Sarajevu ne organiziraju i drugi događaji, kao što su koncerti svjetskih muzičkih zvijezda.

Vjerovatno je jedan od razloga i to što je ovdje unosnije baviti se tenderima, a mandate na vlasti dobivati svađama i dizanjem međunacionalnih tenzija.

Kako bi se sve obezvrijedilo i pokazalo da vlast ne zna ništa, pobrinuo se i zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić, koji je od sve moguće argumentacije izabrao onu najgluplju. On je za jednog od najboljih vozača na svijetu kazao da je upravljao tramvajem bez adekvatne edukacije.

Jedan od najboljih vozača svijeta je, prema Harisu Zahiragiću, valjda nesposoban da upravlja prijevoznim sredstvom kojim je najlakše upravljati, jer jedina briga vožnje po jednoj liniji je pritisnuti gas i kočnicu.

Mnogo validnija argumentacija bi bila, recimo, to da se uoči ovako velikog događaja trebalo raditi na tome da se popravi saobraćajnica, kako bi vozila mogla dostići veću brzinu i kako ne bi „poskakivala“ po rupama.

Pohvaliti ono što je dobro, kritizirati ono što ne valja i nije toliko teško. Velika je stvar za ovu državu to što je bila u prilici dobiti organizaciju ovakvog događaja, ali je činjenica da je moglo i bolje.

Kada se to „moglo je bolje“ ne bude tumačilo kao napad na vlast i kad opozicija bude govorila suvislo i snagom argumenata, onda ćemo možda dočekati i koncert „Metallice“, „Rammsteina“, ali i to da, umjesto Dejvida Kultarda u 50-im godinama, uživamo u utrci u kojoj ćemo gledati Maksa Verstapena (Max Verstappen), Šarla Leklera (Charles Leclerc) i Landa Norisa (Norris).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.