SPLIT

Trostruki ubica Zavadlav u zatvor dobio 500 pisama i bračne ponude

Po prvi put se oglasio

Filip Zavadlav. Agencije

Avaz.ba

18.5.2020

Filip Zavadlav (25) koji je osumnjičen da je u januaru ove godine u Splitu, počinio trostruko ubistvo, u svom ispitivanju danas se branio šutnjom, saznaje se od njegova advokata Branka Šerića.

Zavadlav je svoju odbranu iznosio videovezom iz zatvorske bolnice u Zagrebu, a u Splitu ga je ispitivao tužitelj Žarko Štrbac.

Šerić je objasnio kako je današnje ispitivanje obavljeno na temelju rješenja o istrazi. "Očekujem da će zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu službenu optužnicu podnijeti Županijskom sudu oko 1. juna, a nakon toga će optužno sudsko vijeće odlučiti prihvaća li optužnicu ili će ovaj sudski predmet vratiti na dodatnu istragu," kazao je Šerić.

Šerić je kazao da će nakon potvrđivanja optužnice obrana iskoristiti svoje pravo na odgovor na optužnicu.

- Ja ću se obratiti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i tražit ću da se ovaj sudski postupak protiv Zavadlav premjesti iz Splita u neki drugi sud u Hrvatskoj radi sigurnosnih razloga - rekao je Šerić.

Filip Zavadlav. Agencije

Njegov advokat Branko Šerić u razgovoru za RTL kazao je da je Zavadlav u zatvoru primio oko 500 pisama i fotografija.

Šerić to nije želio potvrditi, ali RTL doznaje da je dobio i više bračnih ponuda. Žene koje mu nude brak navodno su kazale da će doći i na suđenje, gdje god da se bude održavalo.

Zavadlav je 11. januara ove godine iz vatrenog oružja ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).

Nekoliko sati nakon zločina koji je šokirao hrvatsku javnost Zavadlav je uhapšen. Njegovu brzom prepoznavanju i hapšenju pomogla je i video snimak koju je napravio prolaznik koji je Zavadlava snimio kako šeta noseći kalašnjikov.

Nakon predaje policiji pod jakim policijskim osiguranjem prebačen na psihijatrijski odjel, a nedugo nakon toga je počelo psihijatrijsko vještačenje koje je trajalo mjesec dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.