SJEDNICA SKUPŠTINE

Ivan Vuković izabran za gradonačelnika Podgorice

Časlav Vešović i Slađana Vujačić imenovani su za zamjenike gradonačelnika

Ivan Vuković: Oni su silom na sramotu, prvi put u praksi tog suda, poslije usmene rasprave, istog dana donijeli odluku. SCREENSHOT

S. S.

20.10.2022

U Podogorici je održana Skupština glavnog grada Crne Gore, na kojoj se ponovo birao gradonačelnik Podgorice, nakon što je Upravni sudponištio reizbor Ivana Vukovića na tu funkciju od 5. jula. Ivan Vuković, potpredsjednik Demokratske partije socijalista, reizabran je na tu funkciju.

Časlav Vešović i Slađana Vujačić imenovani su za zamjenike gradonačelnika.

Podsjećamo, ranije je Sud u presudi ocijenio da, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Glavnog grada, nije postojao osnov za reizbor Vukovića, jer mu, kako objašnjavaju, ni po jednom osnovu nije prestao mandat.

Sjednica je bila zakazana od strane predsjednika lokalnog parlamenta Đorđa Suhiha, dok su iz Demokrata, koje su ranije podnijele tužbu Upravnom sudu, ocijenili da je to "nastavak pravnog divljaštva" Vukovića i Suhiha.

Šta se dešavalo na sjednici?

Suhih je na sjednici rekao da je sjednicu sazvao sam.

- Imam pravo po članu 63, kad je vanredna situacija, jasno piše. Nije mi trebala inicijativa ni ništa. U međuvrmeenu sam dobio inicijativu za izbor gradonačelnika. Morali smo imati sjednicu da imenujemo nekoga ko će rukovoditi gradom u međuprostoru. Moramo da imamo gradonačelnika i uradiću što god budem mogao da to omogućim, poslovnik mi je dao to pravo - kazao je Suhih.

Odbornik Mitar Vuković (Demokrate) tražio je da se Ivan Vuković udalji sa sjednice, jer "nema nikakvo pravo da prisustvuje".

- Biće podnijeta krivična prijava protiv vašeg nečinjenja i zakazivanja ove skupštine, to će učiniti Demokratska Crna Gora. Upravni sud vam je dao mišljenje šta misli o vašim odlukama - najavio je on.

Suhih je rekao da predsjednik Skupštine može da pozove "koga god hoće", odnosno "koga smatra da je korisno i dobro da bude na toj sjednici". Suhih je onda dodao da je bilo potrebno spriječiti veću štetu gradu, koja bi bila pričinjena kad ne bi bilo rukovodioca.

Odluka Upravnog suda

Ivan Vuković je prokomentarisao odluku Upravnog suda.

- Moram napraviti razliku između suda i sudija. Nikad neću kritikovati bilo koju državnu instituciju, čak i ako mi se ne dopada postupanje. Ovo je presedan. Kod Upravnog suda imate zahtjeve Glavnog grada stare dvije godine po kojima se ne postupa. Taj sud nikad ne donosi presude u intervalu kraćem od tri do šest mjeseci. Oni su silom na sramotu, prvi put u praksi tog suda, poslije usmene rasprave, istog dana donijeli odluku - naveo je on.

Janko Krstović je rekao da Demokrate neće podnijeti novu tužbu Upravnom sudu.

- Svjesni smo da će građani pokazati na izborima da će Ivan Vuković biti prošlost Podgorice, kao Miomir Mugoša i Slavoljub Stijepović - kazao je Krstović.

Jovan Rabrenović (LP) rekao je da legitimitet Vukovića ničim nije doveden u pitanje, te da se ne dovode u pitanje odluke koje je u prethodnom periodu donosio.

Ivan Vuković je jednoglasno, glasovima 32 odbornika, na sjednici izabran za gradonačelnika Podgorice, pišu Vijesti.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.