POSJETA BAKUU

Vučić sa Alijevim: Želimo da preuzmemo iskustva Azerbejdžana

o su čvrsta, iskrena i istinska prijateljstva, poručio je Vučić

Vučić i Alijev: Uskoro će eksperti iz Azerbejdžana ponovo doći u Beograd. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

21.12.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je današnju posjetu Azerbejdžanu kao veoma uspješnu, a razgovor sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim (Aliyev) prijateljskim, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je u obraćanju novinarima u Bakuu rekao da su razgovarali o pitanjima u brojnim oblastima, od poljoprivrede, energetike, kao i radnim i socijalnim pravima, vojno-tehničkoj saradnji.

- Želimo da preuzmemo njihova iskustva, jer znaju kako se ratuje i kako se pobjeđuje, važno je da mnogo toga mijenjamo i mnogo toga ćemo da mijenjamo - naglasio je Vućić.

Dodao je da znaju da imaju nedovoljno specijalnih jedinica, zbog čega je planirano da se taj broj uveća za oko četiri puta. Predsjednik Srbije najavio je i da će pripadnicima ovih jedinica biti povećana primanja, kao i da će biti opremljeniji.

- Nastavljamo da radimo na razvoju Srbije, vjerujem da ćemo moći električnu energiju, ali i gas da dobijemo po, kroz dugoročne ugovore, relativno dobrim cijenama i uskoro će eksperti iz Azerbejdžana ponovo doći u Beograd - rekao je Vučić i istakao da očekuje kroz četiri, pet mjeseci Alijeva ponovo u Beogradu.


Vučić i Ilijev na press konferenciji. Anadolija

Dodao je da su najviše pričali o politici, te da je Alijev ozbiljan, odgovoran i sposoban. Kazao je da je pažljivo poslušao savjete Alijeva, i da će ulagati u vojnu industriju.

- Mi ćemo dalje moći dodatno da ulažemo u vojnu industriju, ali za jačanje solventnosti, prije svega za ulaganje u tehnologije za budućnost koje mogu da donesu i profit ali koje mogu dodatno da utiču na promjenu u opremanju i naoružavanju naše vojske. Riječ je o desetinama, da ne kažem stotinama miliona eura - rekao je Vučić.


Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da će prvi koraci biti vidljivi u predstojećim mjesecima, a do kraja 2023. godine očekuje direktnu avioliniju Beograd - Baku. Dodao je da zna da kakav god, bilo ko, vršio pritisak na Alijeva da bude protiv Srbije, on to neće uraditi. Naglasio je da je isto i sa njim, navodeći da nema sile koja može da ga natjera da kaže nešto loše protiv Azerbejdžana.

- To su čvrsta, iskrena i istinska prijateljstva - poručio je Vučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.