PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić najavio: Cilj je da dostignemo prosječnu platu višu od 1.400 eura

Do 2027. očekujemo da prosječna penzija bude 650 eura, istakao je Vučić

Vučić: Srbija ide u budućnost. Screenshot / Tanjug.rs

E. Ć.

20.1.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Palate u Beogradu. 

On je jučer najavio da će predstaviti planove za Srbiju do kraja 2027. godine. 

- Polijećemo! Sutra, 20. januara, tačno u 18 sati, Srbija ide u budućnost - najavio je jučer Vučić na Instagramu.

U svom današnjem obraćanju rekao je kako se naporno radilo mjesecima na ovom planu i da su se trudili da predstave šta će sve biti učinjeno u naredne četiri godine.

- Plan sa kojim izlazimo je sveobuhvatan, on je ambiciozan, sa mnogo entuzijazma, ljubavi i enegije smo ga radili. Sve što smo postigli je ništa sa onim što planiramo da uradimo u naredne četiri godine.

Ono za šta je nas važno, što popularno nazivaju inkluzijom, ono što ćemo iznijeti večeras odnosi se na sve ljude, bez obzira na politiku - rekao je Vučić.

Sačuvati mir

Kazao je da inkluzija uključuje brigu o svima, te da je od prioritetnog značaja da se sačuva mir u Srbiji.

- Brinemo o onima koji su najsiromašniji, onima koji nisu imali dovoljno mogućnosti i šansi u prethodnom periodu. Društvo može da napreduje samo ako svi dobiju jednaku šansu. Ne smijemo dalje da produbljujemo te razlike, jednakom brzinom će rasti i oni koji imaju manje i oni koji imaju više.

Preduslov za sve je da sačuvamo mir. Srbija mora da pošalje jasnu poruku da će da nastavi svoj evropski put i da će svojim odgovornim ponašanjem da ubrza taj put, čuvajući svoju slobodu i nezavisnost - istakao je Vučić.

Dotakao se bruto domaćeg proizvoda u Srbiji. Naveo je kako je BDP 2012. bio oko 33 milijarde eura, a da će u skladu procjenama do 2027. on biti 92,7 milijardi.

Jedan od najtežih zadataka

- Prosječna plata će u decembru ove godine biti 958 eura, ona je u ovom trenutku po našoj procjeni oko 836 eura na nivou Srbije. Prosječna plata u Srbiji će prvi put preći 1.000 eura 2025. godine. Naš cilj je da dostignemo prosječnu platu u decembru na nivou Srbije 2027. godine biti viša od 1.400 eura - kazao je Vučić.

Istakao je da je prosječna penzija ove godine 391 euro, a da će do 10. februara svim penzionerima biti isplaćene uvećane penzije za još 14,8 posto.

- Do 2027. očekujemo da prosječna penzija bude 650 eura. Jedan od najtežih zadataka bit će održanje nezaposlenosti između sedam i devet posto - poručio je Aleksandar Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.