BIH

ISTRAŽUJEMO Ko su savjetnici u Predsjedništvu BiH

Popunjavanje kabineta Izetbegovića, Čovića i Ivanića

S. DEGIRMENDŽIĆ

1.12.2014

Još nije poznato koliko će tehničkog osoblja i savjetnika u svoje kabinete dovesti novi saziv tročlanog Predsjedništva BiH, no u bivšem mandatu novcem poreznih obveznika, osim oko 18 savjetnika, prema podacima iz revizorskog izvještaja, plaćano je još čak 49 osoba angažiranih po raznim osnovama, povremeno ili tokom cijele godine.  

Poznata imena

Kada je riječ o novim članovima kolektivnog šefa države, do sada su na internetskoj stranici Predsjedništva BiH objavljena imena o dvoje zaposlenih u kabinetu Dragana Čovića (HDZ BiH), hrvatskog člana, te ime jedne zaposlenice u kabinetu Mladena Ivanića (PDP), srpskog člana.

Šefica Čovićevog kabineta je Renata Paškalj, a za sada jedini savjetnik je Dario Krezić. Paškalj je proteklih godina radila u kabinetu Čovića u Domu naroda Parlamenta BiH, dok je Krezić potpredsjednik Gradskog odbora mladeži HDZ-a BiH u Mostaru.

Za šeficu Ivanićevog kabineta imenovana je Nataša Zirojević. Ona je bila Ivanićeva saradnica i prije desetak godina u vrijeme dok je on bio ministar vanjskih poslova BiH.

Među imenima savjetnika u kabinetu Bakira Izetbegovića (SDA), bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, su tri koja su savjetničke pozicije obavljala i u prošlom mandatu.

Došlo je samo do preraspodjele funkcija pa je sada nekadašnji savjetnik Haris Bašić postao šef kabineta umjesto Bakira Sadovića, kojeg je Izetbegović poslao na mjesto ambasadora u Australiji. Druga dvojica savjetnika su Elvir Čamdžić i Fahrudin Đapo.

Nisu na spisku

No, sastav Izetbegovićevog kabineta prikazan javnosti ne odgovara onom stvarnom.

To dokazuje, prije svega, primjer Hazima Rančića, zvaničnika SDA iz Tuzle i nekadašnjeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzla.

hazim-rancic-biografija

Faksimil Rančićeve biografije sa stranice SDA Tuzla   

Naime, Rančić je s te pozicije smijenjen u novembru prošle godine. Tek nedavno, sasvim slučajno je otkriveno da je Rančić nepun mjesec nakon toga postao savjetnik u kabinetu Bakira Izetbegovića, što je on sam naveo u svojoj biografiji na stranici tuzlanske SDA prilikom kandidature na proteklim izborima za Državni parlament, u koji nije uspio ući.

Da je Rančić Izetbegovićev savjetnik, očigledno je bila tajna, kao i informacija da su mu savjetnici i Fikret Muslimović te Tarik Sadović, kojeg je šef također poslao u diplomatiju, tačnije na mjesto ambasadora u Katar.

Angažiranje „tajnih“ savjetnika u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva nema uporište ni u kakvim pravnim aktima ove institucije i svakako je apsurd da građani ne znaju s kim se član Predsjedništva konsultira o najvažnijim državnim pitanjima i uz to ga plaća novcem poreznih obveznika.

Ogromni izdaci

2.900 KM - plaća šefova kabineta članova Predsjedništva BiH

2.100 KM - plaća savjetnika članova Predsjedništva BiH

1.000 KM - iznos reprezentacije na koju imaju pravo savjetnici koji na to dobivaju i mjesečne naknade za odvojeni život, prijevoz, smještaj

360.000 KM - svake godine izdvoji se za plaćanje osoba angažiranih za povremene poslove u kabinetima članova Predsjedništva BiH

1,4 miliona KM - potroši se u ove svrhe za vrijeme jednog mandata kolektivnog šefa države

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.