JAČAJTE ORGANIZAM

Uz mnogo odmora do bržeg oporavka

Potreban nam je unos i više kalorija kako bismo se mogli boriti s infekcijama

Protiv gripe, prehlada i viroza odlična je pileća supa. Ilustracija

Avaz.ba

19.12.2018

Sezona je prehlade i gripe, a njihovi uobičajeni simptomi su povišena temperatura, glavobolja, iscrpljenost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bol u mišićima i mučnina. Od početka bolesti osoba je zarazna od tri do pet dana, a djeca do jednu sedmicu.  

Čuvanje energije

No, kako biste spriječili mogućnost zaraze gripom, važno je često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, izbjegavati kontakt s oboljelima te, ako se razbolite, ostati kod kuće i izliječiti se.

Većina simptoma nestane unutar jedne sedmice, ali kašalj se može zadržati i duže. Ako stanje potraje nekoliko dana, ako temperatura traje duže od tri dana ili ako imate teškoća s disanjem, obvezno potražite pomoć ljekara.

Ako se niste uspjeli zaštititi i ipak ste se zarazili, ostanite u krevetu i odmarajte se ako vam nije potrebna pomoć ljekara. Čuvanje energije pomaže tijelu da se bori protiv gripe i sprečava moguće komplikacije.

Kada ste bolesni, tijelo treba više kalorija kako bi normalno funkcioniralo i uspješno se borilo protiv infekcija. Zato trebate jesti posebnu vrstu hrane koja će vam u tome pomoći. Protiv gripe, prehlada i viroza odlična je pileća supa, jer pileće meso sadrži aminokiseline koje potiču izbacivanje sluzi iz pluća, dok topla supa hidrira tijelo i pomaže pri vlaženju dišnih puteva.

Više znojenja

I umak od hrena ili feferoni poželjni su kada ste bolesni. Ljute namirnice prirodni su „otčepljivači“ nosa, ali i poticatelji znojenja putem kojeg se izbacuju toksini iz tijela.

Tu su i banane, jer su bogate kalijem koji se gubi iz tijela znojenjem, povraćanjem i proljevom. Lako su probavljive, a pomažu i u nadoknađivanju elektrolita.

Citrusno voće

Vitamin C prehladu ne može izliječiti, ali može umanjiti njene posljedice. Zato je poželjno jesti narandže, mandarine i grejp, a limun cijediti u čaj. Treba znati da čaj ne smije biti vreo. Bijela tvar u citrusnom voću sadrži flavonide koji jačaju imunitet, pa ih nemojte odstranjivati, već jedite zajedno s ostatkom voća.

 Krekeri vraćaju u život

Neslani krekeri i tost mogu vas vratiti u život kada ste bolesni. U njima je visok postotak škroba, neće naškoditi probavi, a stabilizirat će želučane sokove – naročito nakon povraćanja. Đumbir je, također, odličan pomagač protiv mučnine i želučanih tegoba, a od njega možete napraviti i jednostavan napitak.  

Unosite više tekućine

Zbog visoke temperature tijelu je potrebno i više tekućine pa pijte puno vode - od šest do osam čaša na dan te čaj i sokove, ali bez kofeina. Kako biste olakšali simptome temperature, glavobolje i bolova, prije kupovine lijeka obvezno se posavjetujte s ljekarom.

Vakcina kao prevencija

Najboljom zaštitom protiv gripe smatra se vakcinacija, a ona obično počinje već ujesen. Vakcinacija je posebno preporučljiva rizičnim kategorijama, starijima i hroničnim bolesnicima, kao i najmlađima. 

Kvalitetna prehrana

Pravilna prehrana i redovna fizička aktivnost doprinose jačanju imuniteta i na taj način štite od mogućih virusnih infekcija ili barem ublažavaju simptome gripe. Preporučuje se da jedete voće i povrće bogato vitaminima te ribu - skušu ili sardinu, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje se u organizmu bore protiv upala.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.