NAŠA TEMA

Novorođenačka žutica nije bolest

"Bebe i mame"

12.7.2018

Većina djece rodi se s viškom crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuju i eliminiraju iz tijela tokom prvih nekolino sedmica života. Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovog procesa.

Žutica se javlja kada se u krvi akumulira prevelika količina bilirubina, a to se događa zbog sljedećih razloga:

* Povećana produkcija bilirubina;

* Ograničena sposobnost jetre novorođenčadi da barata velikim količinama bilirubina;

* Povećana mogućnost crijeva da ga apsorbiraju.

Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvoj sedmici života. Stanje je privremeno i obično se riješi u toku nekoliko dana, bez ikakvog tretmana.

Analiza krvi

Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se raspitaju i informiraju o tome. Majke djece koja imaju žuticu su zabrinutije, pod većim stresom i imaju veće mogućnosti da ranije prekinu s dojenjem.

Dijete koje ima žuticu često će biti podvrgnuto analizama krvi. Istraživanja pokazuju i da dojenje djeluje kao analgetik, pa je odlično ako dijete može sisati tokom liječenja žutice.

Tri potencijalna ublaživača bola kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i ukus slatkog. Dojenje daje sve troje.

Ako roditelji primijete da je dječija stolica svijetla i da je mokraća kao tamno pivo, moraju se odmah javiti liječniku. Njihovo dijete ima normalnu, fiziološku žuticu koja zahvata više od pola novorođenčadi.

Eliminacija bilirubina

Dojena djeca imaju veći nivo bilirubina od nedojene. Kako je indirektni bilirubin topiv u masti, ne može se rastopiti u krvi ili urinu. Da bi se eliminirao iz tijela, mora se vezati u krvi za proteine topive u vodi i preraditi u jetri.

Jetra ga pretvara u formu koja je topiva u vodi (direktni bilirubin), koja se može dovesti u crijeva i stolicu i tako izbaciti iz tijela.

Zato nemojte paničiti, jer fiziološka žutica nije bolest, već stanje, sve dok nivo bilirubina ne bude previsok. Visok nivo bilirubina može učiniti bebu pospanom i zato bi je trebalo buditi i stimulirati da doji češće.

Za većinu novorođenčadi preporučuje se hranjenje osam do 12 puta, ali za djecu koja imaju žuticu tempo bi se trebao kretati od 10 do 12 puta u toku dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.