RIJEČ STRUČNJAKA

Može li beba ići na more

"Bebe i mame"

6.7.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Svakoga ljeta poneka mlada majka postavi mi ista pitanja:

1. Smijem li bebu odvesti na more;

2. Smije li se beba sunčati;

3. Smijem li bebu barem smočiti u morskoj vodi?

Kod nas se, naime, smatra da je samo odlazak na more pravi odmor, prava prilika za sunčanje i plivanje. Zato, kao odgovor na prvo pitanje - jedna napomena: Lijepo je otići na more, primorska klima povoljno djeluje na organizam, morska voda je zaista ugodna za plivanje.

Kada i koliko na sunce

Međutim, za dobar odmor potrebno je osigurati udoban smještaj i boravak u čistoj, nezagađenoj, a za bebu i mirnoj okolini. Nisam sigurna da je sve to moguće osigurati na svakoj plaži. Možda biste sve to mogli prije naći na kontinentu - uz rijeku, na jezeru, na planini ili selu.

No, vratimo se na drugo pitanje: Kako, kada i koliko bebu izlagati suncu?

Bebe do šestog mjeseca života ne treba nikako izlagati suncu. Pod izlaganjem suncu podrazumijeva se izloženost gole kože direktnom djelovanju sunčeve svjetlosti.

No, to ne znači da bebe treba držati u zatvorenom prostoru. Naprotiv, bar u ljetnom periodu djeca koja žive u većim gradovima imaju priliku biti na čistom zraku i to treba iskoristiti.

A beba mlađa od šest mjeseci može biti napolju, u hladovini i odjećom sasvim zaštićena od direktnog sunčevog zračenja.

U kasnijem dobnom uzrastu, dakle poslije šest mjeseci života, za sunčanih dana najbolje je i dalje bebu držati u hladu, ali pojedini dijelovi tijela ne moraju biti više zaštićeni odjećom.

To su, prije svega, podlaktice i šake, potkoljenice i stopala. Glavu obavezno zaštititi kapom sa širokim obodom koji štiti i oči bebe od djelovanja sunčeve svjetlosti.

Nema sna pod suncobranom

Koža stražnje strane glave i vrata nikada se ne izlažu suncu, jer su u tom dijelu kičme smješteni centri za reguliranje tjelesne temperature pa može doći do njihovog pregrijavanja, što u ovom dobnom uzrastu može imati kobne posljedice.

Koža trupa, vrata i svih pregiba, mada je beba u hladu, treba biti zaštićena tkaninom gustog tkanja.

I još jedna vrlo važna napomena: Nikada nemojte dozvoliti da vaša beba zaspi na suncu (mada ćete na plažama često vidjeti zaspalu bebu koju od sunca "štiti" suncobran koji - usput rečeno - nije nikakva zaštita!).

No, ovdje se postavlja i jedno potpitanje - koliko dugo ostasti sa bebom u hladovini?

U odgovoru na ovo važno je naglasiti - postepenost. Prvi dan početi sa nekoliko minuta i to ujutru prije deset sati, a poslije podne najbolje iza osamnaest sati. Vrijeme boravka postepeno produžavati, ali nikada ne ostati dulje od jednog sata.

Kožu koja nije prekrivena odjećom treba zaštititi losionom ili kremom sa zaštitnim faktorom protiv djelovanja sunca. Najbolji su oni bez mirisa i koji istovremeno štite od djelovanja i UVA i UVB zraka.

Nakon povratka u kuću sredstvo za zaštitu od sunca treba saprati sa dijelova kože koji su bili namazani njime i ponovo nanijeti uobičajenu kremu za njegu bebine kože.

Kontakt s morskom vodom

I napokon - odgovor na posljednje pitanje - smije li bebina koža doći u kontakt sa morskom vodom? Ako se i postavlja takvo pitanje, mogu ga postavljati samo roditelji bebe starije od šest mjeseci.

No, i njih će moj odgovor sigurno razočarati. Ja sam, naime, protivnik kvašenja nježne bebine kože grubom morskom vodom. Kad govorim o kvašenju kože, mislim samo na kožu potkoljenica, podlaktica, šaka i stopala.

Nju možete pokvasiti morskom vodom, ali nakon toga obavezno isprati slatkom vodom i namazati kremom za njegu kože. Zašto sam ovako "stroga"? Zato što je bebina koža nježna, a morska voda gruba.

Ta je voda slana, pa isušuje i kožu odraslih osoba, koja je mnogo deblja u odnosu na nježnu bebinu kožu. Zato, nije nimalo zdrav običaj nekih roditelja da golu bebu kvase morskom vodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.