VRIJEĐANJA ZA GOVORNICOM

Hrvatski mediji o skandaloznom ponašanju Dodika: Divljao je u parlamentu RS jer nije dobio podršku opozicije

Zastupnici SDS-a i PDP-a napustili su sjednicu Narodne skupštine RS nakon što ih je Dodik brutalno izvrijeđao s parlamentarne govornice nazivajući ih "balvanima" i "izdajnicima" koji "trabunjaju"

N. Aj.

Milorad Dodik

Foto: Agencije


Milorad Dodik nije uspio blokirati donošenje odluka u Predsjedništvu BiH jer mu je opozicija u parlamentu Republike Srpske u srijedu okrenula leđa onemogućivši tako stupanje na snagu veta što ga je on prošle sedmice uložio na niz sporazuma i odluka razmatranih u državnom vrhu, piše agencija Hina, a prenosi Jutarnji list.

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su sjednicu Narodne skupštine RS nakon što ih je Dodik brutalno izvrijeđao s parlamentarne govornice nazivajući ih "balvanima" i "izdajnicima" koji "trabunjaju".

Iz opozicije mu nisu ostali dužni poručivši mu kako su on i članovi njegove obitelji opljačkali RS pod krinkom borbe za nacionalne interese.

- Tata ti trabunja - uzviknuo je Miladin Stanić, šef kluba zastupnika SDS-a, nazvavši pri tom Dodika "idiotom".

  • Tekst na Jutarnjem listu

    Tekst na Jutarnjem listu

    Foto: Printscreen


Dodik je u jednom trenutku u tim svađama potpuno izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem vičući na opozicione zastupnike, a na njihove optužbe odgovorio je konstatacijom kako niko od članova njegove porodice nije zaposlen te da svi skupa teško žive što je izazvalo salve smijeha u opozicionim redovima.

Zbog bojkota dvije najveće opozicione stranke na kraju nije bilo potrebne dvotrećinske većine zastupnika koji su trebali potvrditi Dodikov veto na prijedlog odluka razmatranih na Predsjedništvu BiH pa su te odluke automatski stupile na snagu, bez obzira na njegovo protivljenje.

Pozivajući se na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Dodik pokušava blokirati rad Predsjedništva BiH što je dio šire strategije onemogućavanja funkcioniranja tijela državne vlasti.

On je tako najprije tražio da se ukine odluka o izmjenama kaznenog zakona BiH što ju je donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) o sankcioniraju nijekanje ratnih zločina.

Od prošle sedmice Dodik je nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučio izmijeniti svoje uvjete za deblokadu države pa sada traži da se ukinu neke od odluka Ustavnog suda BiH koje on smatra spornim jer navodno zadiru u prava RS.

NA VRH

Podijeli članak na