U JEKU NEREDA

Tajne podzemnog bunkera ispod Bijele kuće

Postoji i tunel koji vodi do Riznice, susjedne kuće, služio je kao sklonište od zračnih napada

Tajni tunel u Bijeloj kući. Screenshot

Avaz.ba

2.6.2020

Predsjednički operativni centar za vanredne situacije zapravo je građevina slična bunkeru koja se nalazi ispod istočnog krila Bijele kuće i služi kao sklonište i komunikacijski centar u slučaju nužde, piše 24sata.hr.

Donald Tramp (Trump) je zbog nereda ispred Bijele kuće u petak otišao u podzemni bunker. Tamo ga je odvela služba, zabrinuta za dobrobit njega i cijele porodice. Postoji mogućnost da, ukoliko se neredi nastave, u bunkeru ostane nekoliko dana.


Neredi ispred Bijele kuće. AFP

Osim Donalda Trampa koji se u operativni centar sakrio od nereda ispred Bijele kuće, poznato je samo kako je tamo bio i predsjednik Džordž Buš (George Bush) u popodnevnim satima 11. septembra 2001. godine i tamo održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost. Upravo prema fotografijama koje je Državni arhiv SAD objavio naknadno, a koje su snimljene tokom tog sastanka može se vidjeti kako je tada izgledala jedna od prostorija - soba za sastanke. Sve ostalo što se nalazi u centru je tajno, a čak se ne može sa sigurnošću tvrditi gdje se tačno nalazi.

On je sagrađen još tokom Drugog svjetskog rata. Tokom 1942. godine počelo se graditi istočno krilo ispod kojeg se operativni centar i nalazi. Ono je namijenjeno za prvu damu i njeno osoblje. No, istočno krilo se tada gradilo i kako bi se sakrila gradnja bunkera koji je danas poznat kao Predsjednički operativni centar

Tadašnji predsjednik Franklin Delano Ruzvelt (Roosevelt) odobrio je gradnju operativnog centra koji će omogućiti predsjedniku sigurno mjesto za sastanke. Iako su lokacija i što se sve nalazi u operativnom centru tajni, zna se da je bio sagrađen kao sklonište od nuklearnog udara. No, ulaz u operativni centar je iznimno zaštićen - do njega vodi dizalo koje se nalazi iza nekoliko vrata koje nalikuju na vrata sefa, a "ključ" za njih su biometrijski podaci.

Cijela konstrukcija centra i Bijele kuće poboljšana je 1950-ih godina dok je predsjednik bio Heri Truman (Harry). Bijela kuća sagrađena je 1800. godine, a kada je Truman došao na vlast bila je u ruševnom stanju. Truman je dvije godine svoje administracije živio u u kući preko puta, poznatoj po imenu Blaire House. Tek 1952. godine se zajedno s porodicom uselio u Bijelu kuću za čiju je restauraciju potrošeno čak 56 miliona dolara. 

Sagrađen još tokom Drugog svjetskog rat. Screenshot

Još jedna "tajna" stvar nastala je u Bijeloj kući tokom Trumanove administracije, a to su podzemni tuneli koji su povezali istočno i zapadno krilo te vodili do skloništa. No, još jedan "tajni" tunel napravljen je 1987. godine tokom Reganove administracije kao zaštita od terorističkih napada. Predsjednik je u njega mogao ući iz Ovalnog ureda pritiskom na ploču na zidu. Tamo bi se otvorio tajni prolaz odakle bi se predsjednik stepenicama spustio na sigurno.

Postoji i tunel koji vodi od Bijele kuće do Riznice, susjedne kuće. Taj tunel napravljen je tokom Ruzveltove administracije i služio je kao sklonište od zračnih napada. Iako postoje glasine da postoji još tunela, koji od Bijele kuće vode do drugih institucija kao što su Camp David ili Pentagon, one nikada nisu potvrđene. 

Služio kao sklonište od zračnih napada. Screenshot

Kako javlja Sun, novi podaci pokazuju kako postoji još jedna "tajna" ispod Bijele kuće, a to je "mega-bunker". On je sagrađen ispod sjevernog travnjaka i to u vrijeme Obamine administracije. Navodno je dovoljno velik da u njega stanu predsjednik, njegova porodica i svi članovi osoblja, a u njemu mogu biti - koliko god trebaju jer je sagrađen za scenarij "sudnjeg dana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.