NA ULICAMA 150.000 LJUDI

Protesti u Španiji zbog rasta cijene goriva

Dosta je bilo, neka šef vlade prestane putovati i neka počne djelovati - rekao je novinarima Pedro Barato koji predvodi udruženje poljoprivrednih poslodavaca Asaja

Protesti u Madridu. AFP

S. S.

20.3.2022

Čak 150.000 farmera marširalo je u nedjelju Madridom u znak protesta zbog neuspjeha španske vlade lijevog centra da se uhvati u koštac s rastućim cijenama koje je pogoršala ruska invazija na Ukrajinu.

Masovne demonstracije uslijedile su dan nakon što su hiljade učesnika protesta, koje je pozvala krajnje desna stranka Vox, negodovale protiv povećanja cijena hrane, energije i goriva.


Troškovi rastu

Podižući španske zastave i pušući u zviždaljke, demonstranti su u nedjelju šetali centralnim avenijama glavnog grada, često na traktorima koji su trubili.

Slogani utisnuti na transparentima glase "Troškovi nastavljaju rasti" ili "Mi smo stočari na putu izumiranja" i "S.O.S ruralni svijet".

Protest, za koji je vladin dužnosnik procijenio da je okupio 150.000 ljudi, organizirala je Ruralna alijansa, koja kaže da predstavlja 10 miliona ljudi u Španiji.

- Danas je početak traženja rješenja. Dosta je bilo, neka šef vlade prestane putovati i neka počne djelovati - rekao je novinarima Pedro Barato koji predvodi udruženje poljoprivrednih poslodavaca Asaja.


Kritike upućene Pedru Sančezu

Proizvođači se žale na rastuće cijene goriva i gnojiva. Također su osudili vladu socijalističkog premijera Pedra Sančeza (Sancheza) zbog promoviranja propisa o dobrobiti životinja koji ograničavaju uzgoj pasa ili ograničavaju lov.

Prošle su godine cijene energenata porasle za 72 posto u Španiji, što je jedan od najvećih porasta u Evropskoj uniji, a troškovi su još više porasli od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara u krizi koja dolazi nakon pandemije koronavirusa.

Prošlog ponedjeljka španski vozači kamiona stupili su u štrajk zbog cijena goriva koji je ubrzo prerastao u brojne blokade na cestama i proteste, što je izazvalo probleme u lancu snabdijevanja, podsjeća AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.