ZAHTJEVI

Vratite nam vrtiće

Žele nam izdavati prostorije koje su naše pod povoljnim uvjetima, to nije ni zakonito ni moralno, rekao Kovačević

Vrtić „Vjeverica“ godinama devastiran

Piše: A. TABAK

13.4.2019

Zbog nedovoljnog broja mjesta u vrtićima Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ liste čekanja na upis iz dana u dan sve su duže. Trenutno više od 500 djece čeka svoje mjesto, a prema riječima Avdulaha Kovačevića, predsjednika Upravnog odbora ove ustanove, liste su najduže u Novom Gradu.

Općinska služba

Dok su roditelji primorani djecu upisivati u privatne vrtiće, brojni prostori kojima je nekada raspolagala ova ustanova, prema riječima Kovačevića, uzurpirale su pojedine općine te ih iznajmile. Također, jedan od problema je i taj što su mnogi vrtići devastirani i nisu u funkciji. Prema podacima koje je Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ ustupila Skupštini KS, od 20 objekata u Centru koji su korišteni za predškolski odgoj danas „Djeca Sarajeva“ koriste samo 11.

Jedan od objekata koji su nekada koristili mališani pod nazivom „Boško Buha“ Općina Centar je dala u zakup ambasadi. Iako je ustanova podnijela zahtjev za legalizaciju objekta radi uknjiženja, on je odbijen. Također, zahtjeve za legalizaciju ova općina je odbila i kada su u pitanju prostorije na Džidžikovcu 11 i 7 koje su također iznajmljene ambasadama.

Kovačević tvrdi kako imaju problema u Centru jer ne mogu uknjižiti svoje prostorije te da im Općina želi izdavati po povoljnim uvjetima.

- To nije ni zakonito ni moralno. Mi se zahvaljujemo na toj usluzi Općini, ali nikako da shvate da su to naša obdaništa te da nam ih ne mogu izdavati. Dužni su nam ih vratiti i mi ćemo ih staviti u funkciju – rekao je Kovačević.

S druge strane, iz Općine Centar su kazali da je upisano pravo raspolaganja na objektu koji trenutno koriste dvije ambasade.

 Sklopljeni ugovori

- Ugovori o zakupu objekata zaključila je država i Općina nema direktno sklopljene ugovore s ambasadama. Iz „Djece Sarajeva“ ranije su se obraćali sa zahtjevom za rješavanje pitanja u vezi s ovim objektima – kazali su iz Općine naglasivši da ne postoji pravni osnov da Općina vrati objekte ustanovi.

Na Ilidži radi samo jedan vrtić






Kovačević: Zahtjevi za legalizaciju odbijeni

Osim u Centru, Kovačević ističe da problema imaju i u Novom Gradu, gdje raspolažu sa sedam vrtića. Uz to, vrtić „Vjeverica“ godinama nije u funkciji jer je devastiran.

U starom Gradu od osam vrtića, koliko je nekada korišteno, trenutno su u funkciji tri, „Pčelica“, „Biseri“ i „Bajka“. Od četiri vrtića “Djeca Sarajeva“ na području Ilidže koriste samo jedan. Preostala tri vrtića, od kojih je jedan u Lužanima, još nisu adaptirana.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.