PODACI ZAVODA

U Kantonu Sarajevo 241 novi slučaj zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

U isto vrijeme, 43 osobe su oporavljene

A. Č.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 147 osoba

Foto: Agencije


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđen je 241 novi slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad 610 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. oktobra ove godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 147 osoba, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 43 osobe su oporavljene.  U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizirane su 93 osobe, od kojih pet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba. 

Nažalost, jedna osoba je preminula, tako da sada broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom iznosi 105.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.766 slučajeva.  Od 30. januara do 24. oktobra ove godine ukupno je registrovano 7.040 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je njih 5.169 oporavljeno od ovog zaraznog oboljenja. 

U periodu od 11. do 25. oktobra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 2.941 samoizolacija.

Osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebnoa zdravstvena njega te da najprije kontaktiraju telefonom porodičnog ljekara, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

NA VRH

Podijeli članak na