PROJEKTI

Predstavljen plan rada i razvoja kompanije ZOI'84: Napravit ćemo najveći sportsko-rekreacioni centar na Balkanu

Jedna smo od samo 13 država koje su imale čast organizirati Olimpijske igre, to je neizbrisiva historija, istakao je Mehić

A. S.

19.10.2021

S današnje press konferencije. Avaz

Jasmin Mehić, novoimenovani direktor kompanije ZOI '84 predstavio je danas plan razvoja i infrastrukturnih ulaganja za naredne četiri godine.

Kako kaže, ZOI'84, kao pravni nasljednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara, ima dužnost i najveću obavezu da razvija sport, unapređuje sportsku infrastrukturu i promoviše zimske sportove, te je u skladu sa tim napravljen plan dugoročnih i kratkoročnih ulaganja kompanije.


Povezivanje dva centra

- Jedna smo od samo 13 država koje su imale čast organizirati Olimpijske igre. Ovo je neizbrisiva historija ZOI-a – kazao je Mehić.

Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman postavljena je još 1981. godine i bazirana je na uvezivanju dva skijališta. U važećim regulacionim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ova dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu sa novim standardima.

- Ovo je najvažniji zadatak koji imamo pred sobom i vjerujemo da jedino uvezivanje ova dva ski centra može osigurati dugoročnu održivost i razvoj. Trenutno smo u fazi razrade novog master plana koji treba da definiše strateški razvoj lokaliteta Bjelašnice i Igmana. Cilj nam je da uvezivanjem staza stvorimo najveći sportsko-rekreacioni centar na Balkanu – istakao je Mehić.


Predstavljene faze razvoja

Na održanoj press konferenciji detaljno su predstavljene planirane faze razvoja ski centra Bjelašnica. U prvoj fazi akcenat će biti postavljen na unapređenju postojeće infrastrukture. Dakle, obnavljat će infrastrukturu za koju su sigurni da neće biti u koliziji sa novim razvojnim planovima ski centra.

- Od razvojnih projekata u ovoj godini smo potpisali ugovore za oko 5 miliona KM investicija, od kojih će većina biti realizovana već u narednoj građevinskoj sezoni – najavio je Mehić.


Projekti za koje su potpisani ugovori ili su u fazi realizacije u vrijednosti od 5 miliona KM:

- Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog ski lifta na lokaciji Babin Do, na mjestu postojećeg ski lifta „BX“. Ovaj ski lift omogućit će povećanje kapaciteta sa 600 na 2.000 skijaša na sat;

- Potpisan ugovor za izgradnju objekta garaže za šestosjednu žičaru koji će uključivati nove prostorije za hitnu pomoć i javne toalete;

- Finaliziranje radova na izgradnji i uvezivanje sistema vještačkog osnježenja na stazi gornja „Kolijevka“;

- Integracija novog sistema SKI-DATA, koji će omogućiti lakšu kupovinu ski karata putem web shopa, u hotelima i na drugim prodajnim mjestima;

- Izgradnja novog sistema za upravljanje parkingom;

- Osposobljavanje staze za noćno skijanja sa vrha ski lifta „BY“;

- Nabavka novih mašina za uređenje staza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.