PROJEKTI

Predstavljen plan rada i razvoja kompanije ZOI'84: Napravit ćemo najveći sportsko-rekreacioni centar na Balkanu

Jedna smo od samo 13 država koje su imale čast organizirati Olimpijske igre, to je neizbrisiva historija, istakao je Mehić

A. S.

Jasmin Mehić, novoimenovani direktor kompanije ZOI '84 predstavio je danas plan razvoja i infrastrukturnih ulaganja za naredne četiri godine.

Kako kaže, ZOI'84, kao pravni nasljednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara, ima dužnost i najveću obavezu da razvija sport, unapređuje sportsku infrastrukturu i promoviše zimske sportove, te je u skladu sa tim napravljen plan dugoročnih i kratkoročnih ulaganja kompanije.

Povezivanje dva centra

- Jedna smo od samo 13 država koje su imale čast organizirati Olimpijske igre. Ovo je neizbrisiva historija ZOI-a – kazao je Mehić.

Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman postavljena je još 1981. godine i bazirana je na uvezivanju dva skijališta. U važećim regulacionim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ova dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu sa novim standardima.

- Ovo je najvažniji zadatak koji imamo pred sobom i vjerujemo da jedino uvezivanje ova dva ski centra može osigurati dugoročnu održivost i razvoj. Trenutno smo u fazi razrade novog master plana koji treba da definiše strateški razvoj lokaliteta Bjelašnice i Igmana. Cilj nam je da uvezivanjem staza stvorimo najveći sportsko-rekreacioni centar na Balkanu – istakao je Mehić.

Predstavljene faze razvoja

Na održanoj press konferenciji detaljno su predstavljene planirane faze razvoja ski centra Bjelašnica. U prvoj fazi akcenat će biti postavljen na unapređenju postojeće infrastrukture. Dakle, obnavljat će infrastrukturu za koju su sigurni da neće biti u koliziji sa novim razvojnim planovima ski centra.

- Od razvojnih projekata u ovoj godini smo potpisali ugovore za oko 5 miliona KM investicija, od kojih će većina biti realizovana već u narednoj građevinskoj sezoni – najavio je Mehić.

Projekti za koje su potpisani ugovori ili su u fazi realizacije u vrijednosti od 5 miliona KM:

- Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog ski lifta na lokaciji Babin Do, na mjestu postojećeg ski lifta „BX“. Ovaj ski lift omogućit će povećanje kapaciteta sa 600 na 2.000 skijaša na sat;

- Potpisan ugovor za izgradnju objekta garaže za šestosjednu žičaru koji će uključivati nove prostorije za hitnu pomoć i javne toalete;

- Finaliziranje radova na izgradnji i uvezivanje sistema vještačkog osnježenja na stazi gornja „Kolijevka“;

- Integracija novog sistema SKI-DATA, koji će omogućiti lakšu kupovinu ski karata putem web shopa, u hotelima i na drugim prodajnim mjestima;

- Izgradnja novog sistema za upravljanje parkingom;

- Osposobljavanje staze za noćno skijanja sa vrha ski lifta „BY“;

- Nabavka novih mašina za uređenje staza.

Više o temi ZOI'84

NA VRH

Podijeli članak na