ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Sveta dolina Inka

Uobičajeni pozdrav bio je: Ne laži, ne kradi, ne budi lijen

Kusko: Dva miliona turista godišnje. Agencije

Piše: M.S.S. / Avaz.ba

22.12.2019

Kusko je glavni grad istoimene pokrajine u Peruu, smješten na Andama na 3.416 metara nadmorske visine. Glavni grad carstva Inka osnovan je u 11. stoljeću, ali njegovo osnivanje mitologija Inka pripisuje Mančo Kapaču. Prema predanjima, on je zlatno žezlo koje mu je Sunce dalo bacio u plodno tlo koje je odredilo gdje će osnovati svoju prijestolnicu, Kusko.

Pupak svijeta

Grad Kusko je puno značio Inkama, bio je to centar njihovog carstva, centar cijelog svijeta kako su smatrali, zvali su ga pupak svijeta.

Cijeli grad Kusko bio je izgrađen u obliku pume. Tijelo su joj činile najvažnije gradske palate i hramovi, glava mu je bila utvrda Saksajhuaman, a između nogu bio mu je glavni gradski trg Plaza de Armas.

Saksajhuaman je napravljen od ogromnih stijena donesenih i sa 20 kilometara udaljenosti, neke od njih teške su i do 200 tona, međutim ono što je još nevjerovatnije, jeste činjenica da Inke nisu poznavale koncept točka.

U vrijeme Inka Kusko je bio rezerviran samo za cara i plemiće. Običan narod nije živio u gradu osim onih koji su bili tu da služe plemiće i oni koji su privremeno radili na izgradnji građevina. Car je zahtjevao da svi plemići i upravitelji zemlje žive u ovom gradu barem neko vrijeme, tako su imali obavezu da barem jednu četvrtinu godine provedu u Kusku.

Kusko: Grad u obliku pume - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Milioni turista

Uobičajeni pozdrav u gradu bio je „Ne laži, ne kradi, ne budi lijen” - ovo je inače bio i temeljni zakon Inka.

Grad danas ima oko 350.000 stanovnika. Sada predstavlja iznenađujući spoj Inka prijestonice i kolonijalnog grada. Od prvog su sačuvani tragovi kao što su: plan ulica, zidovi od izrezanog granita, pravolinijske ulice unutar zidina, ruševine Hrama Sunca sa Zlatnim vrtom koji je nekada bio prekriven skulpturama od plemenitih metala. Od kolonijalnog grada još uvijek postoje kuće i barokne crkve.

Posmatrajući historijske zapise može se vidjeti i koliko je impresionirao kolonizatore kada su tek došli u ovaj, tadašnjem svijetu, nepoznati kraj planete, no nažalost ipak nedovoljno da ga ne opljačkaju i dobrim dijelom sruše. A koliko impresionira turiste danas, možda se najbolje vidi prema broju više od 2 miliona turista koliko Kusko godišnje posjeti.

Kusko posjeduje mnogo trgova, skoro nakon svaka dva-tri bloka ulica dolazi po jedan.

Peru ima odličnu i raznoliku kuhinju, a postoji čak hiljadu različitih jela od kukuruza, a nezaobilazna je čiča-osvježavajući napitak od crnog kukuruza.

Špansko viđenje

Inke nisu poznavale pismo. Njihova historija se prenosila usmeno što je jedan od glavnih razloga zašto se danas tako malo zna o njihovoj tradiciji. Podaci koji danas postoje dolaze od Španaca i njihovog viđenja Inka kulture kako su zapisivali nakon osvajanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.